Filmový kroužek v České televizi

18. června 2009, kultura, přečteno: 3758×

Shodou okolností krátce po sobě v rozpětí jednoho týdne se mohli někteří žáci ZŠ Blansko, Erbenova 13 zúčastnit natáčení s Českou televizí. Mohli tak poznat toto nejoblíbenější médium z druhé strany. Mohli se podílet na vzniku televizního pořadu a zúčastnit se vysílání v přímém přenosu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V obou případech sehrál svoji roli filmový kroužek naší školy, který se stal po soutěži Zlaté slunce Blansko 2009 známějším českým médiím, ČT nevyjímaje.

Nejdříve jsme byli producentkou a dramaturgyní nového vzdělávacího seriálu pro děti požádáni o tip na šikovné žáky v naší škole, kteří by si zahráli v nově připravovaném seriálu vzdělávacích pořadů o různých místech České republiky s názvem Vzduchoplavec Kráčmera. Podařilo se nám vybrat tři žáky, a ti zdatně účinkovali po boku profesionálního herce Tomáše Šulaje. Jejich výběr nám usnadnilo to, že v mnoha předmětech začleňujeme do školního vzdělávacího programu prvky mediální výchovy a snadno tedy můžeme poznat schopnosti
a dovednosti žáků v této oblasti.

krouzekct2

Celodenní natáčení v Blansku a ve Křtinách přineslo dětem možnost vidět při práci profesionální štáb a vyzkoušet si na vlastní kůži, jaké to je být televizním hercem. Pořad byl natáčen ČT Praha.

Týden poté se nám ozvala ČT Brno, která pozvala na besedu do vysílání členy našeho filmového kroužku. To se uskutečnilo ve středu 10. 6. 2009 v Dětské půlhodince pořadu Dobré ráno z Brna v přímém přenosu. Byli jsme pozváním potěšeni, ale přece jen u některých žáků zavládla nejistota, zda zvládnou tento nelehký úkol – vystoupit v živém televizním vysílání. Vše se ale povedlo k naší spokojenosti a při besedě v brněnské televizním studiu si naši žáci před kamerami vedli velmi dobře.

krouzekct1

V pořadu se diváci dozvěděli něco o historii kroužku, o soutěži Zlaté slunce Blansko 2009, která se konala v Blansku v březnu a kterou jsme pomáhali pořádat. Tvůrci některých filmů komentovali své filmy, jejichž ukázky běžely na obrazovce při vysílání besedy.

Je dobře, že Česká televize věnuje prostor prezentaci zájmových aktivit dětí a škol. Ve vzdělávacím programu ZŠ Blansko, Erbenova 13 je mediální výchova žáků pevně zakotvena a praktické setkání s ní je tou nejlepší praktickou metodou, kterou mohli žáci zažít.

Záznam pořadu můžete zhlédnout v archivu na stránkách České televize.

Mgr. Jaroslav Cinkl
ZŠ Blansko, Erbenova 13