Komorní orchestr města Blanska s novým vedením

5. července 2009, kultura, přečteno: 3872×

Tradiční letní koncert Komorního orchestru města Blanska (dále KOMB) byl tentokrát ozdoben názvem „Z děl starých mistrů“, a příznivci amatérského tělesa jej mohli navštívit v pondělí 15. června 2009 v horním foyer Dělnického domu. Ačkoli do té doby slunečnému dni začaly z nebe vyhrožovat bouřkové mraky, naplněný koncertní sál nemusel vůbec litovat.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Orchestr, naposledy pod taktovkou Gabriela Rovňáka, se uvedl Preludiem francouzského skladatele Marca-Antoine Charpentiera, kterou již pravidelní návštěvníci jeho koncertů dobře znají, a dala by se tak považovat za jeho neoficiální znělku.

KOMB se představil se svými pěveckými stálicemi a instrumentálními hosty. V prvním případě sopranistkou Evou Nečasovou, která provedla posluchače operním dílem G. F. Händela a A. Rejchy, a pro tento večer se stala Kleopatrou a Sapfó – hlavními představitelkami jejich stejnojmenných děl.

komb_002

Zdeněk Krupica blahořečil ženské kráse ve skladbě italského autora 17. století A. Lottiho, a sál proměnil v alej mohutných platanů, když o nich zpíval jako Xerxes ze stejnojmenné Händelovy opery. Návštěvníci koncertu našli překlad vokálního díla v programech, a mohli svou fantazii rozvinout na plné obrátky.
Vivaldiho Koncert a-moll pro dvoje housle a orchestr se sólisty Václavem Wallingerem, koncertním mistrem tělesa, a Marií Nečasovou, byl plný hravosti, citů a důkazem technické zdatnosti obou houslistů i propracované podpory orchestru.

Následovalo Allegro z Koncertu d-moll pro flétnu a orchestr C. P. E. Bacha, v němž se představila studentka konzervatoře Karolína Pytelová a uzavřela tak první polovinu večera.

Po krátké přestávce vytáhl KOMB do boje s náročným posluchačem hned několika zbraněmi. Tou první byl bezesporu violoncellista Ondřej Kratochvíl, student brněnské JAMU, který rozezněl sál skladbou M. Maraise La folia, variacemi pro violoncello a orchestr.

komb_001

Při této příležitosti předal dirigent Rovňák, letošní absolvent magisterského studia na JAMU a Blansku již dobře známý rodák z Bratislavy, jež stál v čele orchestru po čtyři roky, taktovku svému mladému talentovanému nástupci, kterým se stal Robert Kružík, a slavnostně ho tak uvedl do funkce nového dirigenta KOMB. Ten se před orchestr postavil ještě v Bachově melancholickém Air, a již teď pozval blanenské publikum na tradiční vánoční koncert nadcházející sezóny, pro kterou má nemalé ambice.

KOMB se se svým (dnes již bývalým) dirigentem rozloučil milým dárkem – zbrusu novou taktovkou, prezentovanou coby kouzelnou hůlkou, kterou za KOMB předal Z. Krupica a popřál mu mnoho úspěchů do jeho dalšího života a kariéry. Květinových darů a výrazů díků se G. Rovňákovi dostalo i od zřizovatele orchestru, KSMB, za které před diváky předstoupil a s dirigentem se rozloučil pan Jaroslav Jeřábek.

Večer pak s grácií sobě vlastní uzavřela sólistka Štěpánka Hájková, taktéž studentka JAMU, která usedla za cemballo v koncertu c-moll pro zmíněný nástroj a orchestr C. H. Grauna a dotvořila tak atmosféru večera laděnou ve starém stylu.

Jako překvapení na závěr představil orchestr své nové internetové stránky (www.komb.cz), díky kterým bude mít milovník klasické hudby aktuální přehled například o plánovaných akcích orchestru, a ten bude moct sdílet svou radost z hudby nejen na koncertních pódiích, ale i s těmi, kteří s ním přijdou aktivně tvořit.

kp