Policie na koupališti radila, jak nepřijít o věci

29. července 2009, ostatní, přečteno: 7038×

Preventivní činnost je součástí práce Policie České republiky. V blanenském aquaparku radili návštěvníkům, jak si chránit osobní majetek.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Policisté obcházeli jednotlivé návštěvníky s letáčky s informacemi, jak předejít krádeži osobních věcí. Upozorňovali je na výskyt drobných krádeží, zejména při jejich nepozornosti při koupání, kdy si nechávají cennosti na dekách.

policieprevence_001

Lidé oceňují to, že na koupališti vidí policisty, kteří je upozorní na možná nebezpečí. Jsou potom pozornější a mohou krádežím zabránit. Našli se mezi nimi ale i takoví, kteří negativní zkušenost se zloději již zažili a jsou tedy dle jejich slov již poučeni dostatečně. Policisté s nimi hovořili a rozdávali jim letáčky se základními radami (viz níže). Pro děti měli připravený rozvrh hodin a pro úplně nejmenší Ajaxovy rady Jak se chovat bezpečně.

Na Blanensku policisté letos zaznamenali dva větší případy okradených návštěvníků koupališť. Jeden v Letovicích, kde lidé přišli o fotoaparát, mobil, cestovní pas i svršky. Druhý se stal v Blansku a stačila k němu jen malá chvilka nepozornosti, kdy muž sice využil možnost uložit si věci do skříňky, tu však nechal otevřenou, když si odskočil pro další věci a mezitím přišel o doklady.

A co policie radí?

  • Na koupaliště si berte pouze tolik peněz, kolik asi k osvěžení budete potřebovat.
  • Domluvte se s přáteli, aby jeden z vás zůstal u věcí. Pokud jste na koupališti sami, požádejte o pohlídání souseda – možná bude rád, když mu příště službu oplatíte.
  • Je-li to možné, nechejte doma cenné věci (mobilní telefony, MP3 přehrávače apod.).
  • Pokud je koupaliště vybaveno bezpečnostními skříňkami, nelitujte poplatku a své věci do nich uložte. Ušetříte si tak případnou nepříjemnou studenou sprchu z krádeže.

policieprevence_002

Stejná akce se uskuteční ještě na koupalištích v Letovicích a Velkých Opatovicích. Preventivní činnost pak policisté v září zaměří na ochranu jiného majetku, a to zabezpečení chat a chalup.