Blansko navštíví autor systému Jóga v denním životě

10. srpna 2009, ostatní, přečteno: 4350×

Paramhans svámí Mahéšvaránanda je autorem systému Jóga v denním životě, duchovním Mistrem, který přišel z Indie do Evropy na počátku 70. let s prostým poselstvím tolerance a soucitu se všemi živými bytostmi. Svámídží inicioval vytvoření několika tisíc středisek Jógy v denním životě po celém světě, která nabízejí výuku a praktické cvičení jógy všem lidem bez ohledu na věk, sociální postavení, národnost a vyznání. Jedno z nich působí i v Blansku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Systém Jóga v denním životě je ucelený systém fyzických, dechových, relaxačních a meditačních technik. Zahrnuje rovněž další speciální techniky, např. bandhy a mudry. Jóga v denním životě je vhodná pro člověka každého věku a úrovně fyzických možností. Vychází z klasické cesty jógy. Jejím cílem je pomoci člověku získat a zlepšit tělesné, duševní, sociální a duchovní zdraví a dosáhnout harmonie. Jóga je věda o těle, mysli, vědomí a duši.

Paramhans svámí Mahéšvaránanda

Paramhans svámí Mahéšvaránanda je v současné době ve světě uznáván pro svoji práci v humanitární a duchovní oblasti ve prospěch celého lidstva.

„Mým posláním je pomáhat lidem porozumět sobě samým i druhým, chránit všechny živé bytosti a pomáhat jim realizovat Boha.“

Dne 18. srpna 2009 Paramhans svámí Mahéšvaránanda navštíví Blansko. U této příležitosti pořádá Sdružení Jóga v denním životě Blansko přednášku Swámídžího v 19.00 hodin v budově Okresního soudu Blansko. Dospělí zaplatí vstupné, hodné děti do 12 let ji mají zdarma. Bude možnost zakoupit jógovou literaturu a občerstvení.

Paramhans svámí Mahéšvaránanda pochází z indického státu Rádžasthán. Je žákem paramhanse svámího Mádhavánandy. Do Evropy přišel v roce 1972, seznámil se s mentalitou západního člověka a jeho duchovnímu hledání otevřel cestu jógy. Propojil starodávnou jógovou tradici se svými bohatými zkušenostmi a výsledky bádání moderní vědy. Vytvořil tak integrální systém cvičení nazvaný Jóga v denním životě, který se z Evropy rozšířil do všech částí světa.

Zejména v době komunismu byla jeho duchovní a humanitární práce velkou morální podporou pro lidi ze zemí bývalého východního bloku – Československa, Maďarska a Jugoslávie. V České republice (a dřívějším Československu) působí již více než 30 let.

swamidzi2

Hlavními body Svámídžího učení jsou:

  • tělesné, duševní, sociální a duchovní zdraví,
  • úcta k životu,
  • tolerance ke všem náboženstvím, kulturám a národům,
  • světový mír,
  • ochrana lidských práv a hodnot,
  • ochrana životního prostředí.