Neprošlapanou cestou k Domovu Olga

22. srpna 2009, kultura, přečteno: 4689×

Ke svému dvacetiletému působení pro spoluobčany se zdravotním postižením vydalo Občanské sdružení „Hnutí Humanitární Pomoci“ (HHP) knihu Jany Kratochvílové (za přispění spoluautorů MUDr. Jaromíra Kratochvíla a Mgr. Marka Rady) „Neprošlapanou cestou“.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Kniha, jež mapuje činnost sdružení od konce roku 1989 do dnešních dnů, se dočkala slavnostního křtu v pondělí 22. června. „Chtěla jsem dát vědět všem mým kolegům, kteří by něco podobného chtěli v budoucnu podniknout, založit občanské sdružení, že lze s malou skupinkou lidí vytvořit docela dost práce a že je potřeba pro to nějakým způsobem hořet,“ říká Jana Kratochvílová.

Knihu je možné získat v Domově Olga nebo na stránkách Hnutí humanitární pomoci. Je to vlastně „návod“, jak pomáhat postiženým lidem. Hnutí humanitární pomoci má za sebou dva významné projekty – denní stacionář Domov Olga pro 33 zdravotně postižených klientů a chráněné bydlení Centrum Velan na Klepačově.

hhp
Autorka knihy a předsedkyně sdružení Hnutí humanitární pomoci Jana Kratochvílová před obchůdkem s výrobky klientů domova. Foto: S. Mrázek

„Chráněné bydlení Velan realizované občanským sdružením je velmi vzácné, protože tento typ sociální služby si velmi obtížně hledá cestu na trhu sociální sítě,“ vyzdvihuje úspěšnou realizaci Jana Kratochvílová a zdůrazňuje, že se jedná o velice potřebný a humánní projekt. Aby tohle všechno mohlo hnutí uskutečnit a dělat, musí mít podporu. Za prvé města, potom ministerstva práce a sociálních věcí a v neposlední řadě kraje. Velice si zde váží podpory ze strany podnikatelů, bez jejichž podpory a darů by tento domov nemohl vůbec existovat. Vždyť Domov Olga zaměstnává celkem 14 pracovníků (výchovných asistentů).

hhp_dilna
Práce na nové dílně a výukové místnosti. Foto: S. Mrázek

V současné době je připravováno rozšíření Domova Olga o jednu terapeutickou dílnu, šatnu pro ženy, která je již nedostačující, a sociální zázemí. Vznikne zde také výuková místnost, protože výuka momentálně probíhá v rohu jídelny a klienti se nemohou patřičně soustředit. Rekonstrukce v prostorách navazujících na stávající obchůdek Karitásek má být hotová v listopadu 2009.