Paramhans svámí Mahéšvaránanda v Blansku

21. srpna 2009, ostatní, přečteno: 5827×

Paramhans svámí Mahéšvaránanda je autorem systému Jóga v denním životě *). Za 36 let působení v západním světě inicioval vytvoření několika tisíc středisek Jógy v denním životě po celém světě, která nabízejí výuku a praktické cvičení jógy. Jedno z nich působí i v Blansku, kam přijel přednášet.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Ještě před zahájením akce jej přivítala starostka Jaroslava Králová a předala mu malý dárek – knihu o Moravském krasu. Na oplátku obdržela jednu z Mahešvaránandových knih o praktikování jógy.

swamidzi_01
Paramhans svámí Mahéšvaránandu přivítala v Blansku starostka Jaroslava Králová a předala mu dar – knihu o Moravském krasu. Foto: S. Mrázek

Na mistrovu přednášku do Blanska se sjeli jeho příznivci doslova z celé Evropy. Byli zde posluchači z Chorvatska, Maďarska nebo Německa, kteří jsou momentálně na velkém soustředění jógy ve Střílkách u Kroměříže. V úvodu přednášky zatančila Bhakti Devi původem z Jedovnic prastarý indický chrámový tanec. Následovala přednáška, výuka nových cviků a zodpovězení otázek.

„První štěstí je zdraví. Nedá se koupit. Zdraví musíme získat. A sice skrze pozitivní způsob života. Např. tzv. organickou dietou, vegetariánským způsobem života. Dalším způsobem je pozitivní myšlení. Naše myšlenky nás mohou zabít i osvobodit. Cokoliv si myslíme, to jsou pokyny pro sebe sama. Jako autogenní trénink. Pokud si myslíte, že jste nešťastní, nikdo mě nemiluje, nemám přátele, nejsem zdravý, to vše vás uvádí do ještě většího neštěstí.“
Paramhans svámí Mahéšvaránanda

swamidzi_02

Po jejím skončení navštívil mistr vegetariánskou jídelnu Amrit na ul. Sukově a pak se s žáky přesunul do ášramu na Písečné, kde se uskutečnil satsang („Sat“ znamená Pravdu, „Sang“ je společenství. Společenství je mnohem víc než jen komunikace; je to společenství ve vzájemném spojení.).

Pro malou blanenskou pobočku Jógy v denním životě je návštěva Swámidžího dle slov jejích členů požehnáním. Konkrétně do Blanska se totiž vrací po dlouhých 27 letech. „Pro všechny, kteří se zamýšlí – proč tady vlastně jsme, jaký je smysl našeho života – je setkání se seberealizovaným Mistrem přímo osvobozením. Takovýto Mistr svým vlastním poznáním dává odpověď na všechny otázky a inspiruje hledající na jejich duchovní cestě. Je to jako kdybyste najednou viděli svět úplně jinýma očima. Spadne z vás všechno napětí a cítíte hluboké uvolnění,“ popisuje pocity ze setkání s ním Ivona Kakáčová.

swamidzi_03
Tanečnice Bhakti Devi.

*) Systém Jóga v denním životě je ucelený systém fyzických, dechových, relaxačních a meditačních technik. Zahrnuje rovněž další speciální techniky, např. bandhy a mudry. Jóga v denním životě je vhodná pro člověka každého věku a úrovně fyzických možností. Vychází z klasické cesty jógy. Jejím cílem je pomoci člověku získat a zlepšit tělesné, duševní, sociální a duchovní zdraví a dosáhnout harmonie. Jóga je věda o těle, mysli, vědomí a duši.