Pololetní statistika poradny … se zamyšlením

6. srpna 2009, zprávy z MěÚ, přečteno: 3613×

Z čísel v aktuální zprávě o činnostech v Poradně za první pololetí roku 2009 vystupuje zvyšující se poptávka po službách psychologického, sociálního poradenství, zejména v partnerské oblasti (krize vztahu partnerů či manželů, nevěra, téma rozchodu-rozvodu a důsledky z toho plynoucí pro děti v rodině, aj.).

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Stránky poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy.

Tento fakt kopíruje celonárodní dlouhodobé statistiky vysoké rozvodovosti, aktuálně je to téměř 50% z uzavřených sňatků. Je to nejvyšší procento zaznamenané v ČR (zdroj: Český statistický úřad). Téměř 1/5 manželství je ukončena do 5 let od uzavření sňatku, další pětina v rozmezí od 5 do 10 let od sňatku.

Pro blanenský okres v roce 2008 připadají tato čísla:

sňatků – 547
rozvodů – 258; na návrh ženy – 166
rozvedená manželství dlel počtu dětí: celkem 161, z toho s 1dítětem 84, se dvěma 62, se třemi a více 12

Po těchto nepříliš příznivých informacích o to více chci zvýraznit, že lidé, kteří se rozhodnout přemýšlet, řešit, pracovat na vztazích s druhými, a obrátí se na poradce v začátcích takových situací, mají velikou šanci dojít ke kýžené změně a ustálení ve spokojenosti.

Hledat ty správné ingredience pro radostný, spokojený vztah s partnerem, manželem, dětmi, je celoživotní proces. Leckdy překvapivý! Víte, jaké jsou pro Váš vztah s partnerem, partnerkou, manželem, manželkou, … ?

PS: nezapomeňte na naslouchání a špetku humoru!

Mgr. Radka Šebelová