Blanenská delegace ve Francii: partnerství měst potvrzeno

22. září 2009, zprávy z MěÚ, přečteno: 3195×

Když byla v dubnu tohoto roku na blanenském zámku podepsána dohoda o družebním partnerství mezi Blanskem a trojicí francouzských obcí Bouloc, Vacquiers a Villeneuve les Bouloc, vyslovil pan Christian Faurie, starosta obce Bouloc, přání, aby zástupci Blanska v září navštívili Francii a setkali se s dalšími starosty a osobně poznali všechny tři obce. Devítičlenná delegace ve složení starostka, místostarosta, tajemník, zástupci z řad radních a zastupitelů navštívila Bouloc ve dnech 3.–7. září.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Nejdůležitější událostí návštěvy byl slavnostní ceremoniál na radnici v Boulocu nejen za přítomnosti starostů všech obcí, ale také zástupkyně českého velvyslanectví ve Francii paní Petry Hofírkové, paní Francoise Imbert, poslankyně francouzského parlamentu a zástupců kantonu Fronton a departementu Gers.

Během ceremoniálu byla podepsána deklarace, která byla potvrzením dohody uzavřené letošního roku v Blansku. Při této příležitosti také starostka města obdržela symbolický klíč od všech tří francouzských partnerských obcí. Tajným překvapením ceremoniálu byla také osobní účast českých sportovců, iniciátorů partnerství, kteří do Boulocu přicestovali nezávisle na delegaci.

bouloc_01_01
Podpis deklarace na radnici v Boulocu. Fota: M. Hejčová

Každý ze tří dnů ve Francii byl „v režii“ jedné z obcí. Starosta a zástupci obce Villeneuve les Bouloc připravili Blanenským návštěvu úpravny a čištičky vody St. Caprais, kde je seznámili s činností regionálního vodárenského syndikátu (obdobou našeho Svazku vodovodů a kanalizací), a také návštěvu zóny Eurocentre (spediční a překladové centrum pro množství firem z celého světa). Večer byl pak věnován představení regionálních gastronomických produktů.

Druhý den proběhla prohlídka radnice, mateřské školy a vinohradů ve Vacquiers a městských institucí v Boulocu (radnice, škola, dětské centrum, technické služby). Neděli jsme strávili v Toulouse, hlavním městě regionu.
Náplní pobytu byla samozřejmě i diskuse o konkrétních společných projektech. Mimo oficiálních akcí města začíná být partnerství naplňováno i novými školními aktivitami - v říjnu odcestuje do Boulocu skupina studentů francouzštiny z Obchodní akademie v Blansku, která se zde seznámí se systémem francouzského školství a prohloubí znalosti francouzského jazyka.

bouloc_02_01
U příležitosti 10. výročí sportovních výměn byl na Alée de Blansko vysazen český národní strom – lípa.

Samozřejmě dále pokračuje „sportovní družba“, tentokrát se tradiční turnaj veteránu v basketbale uskuteční v Blansku v červnu příštího roku. V plánu je i vystoupení francouzských tanečníků a zpěváků v rámci programu Historického jarmarku.

bouloc_03_01
Delegace v doprovodu starosty Boulocu na na Allée de Blansko, která vede ke sportovnímu centru.

Název Bouloc je odvozený od latinského „bonus locus – dobré místo“. O tom, že Bouloc je opravdu místem, kde žijí milí, pohostinní a přátelští lidé, jsme měli možnost přesvědčit se doslova na každém kroku. Hlavní ulice obce byly vyzdobeny českými vlajkami, českou návštěvou zde žili téměř všichni, nadšení a radost z česko-fracouzského partnerství byla zjevná. To vše nás vede k přesvědčení, že se partnerství vydalo správným směrem.

Martina Hejčová