Blansko uspělo v celostátní soutěži Cesty městy

25. září 2009, tiskové zprávy, přečteno: 3693×

Zástupci vítězných měst a obcí včera převzali ceny v soutěži Cesty městy, která je zaměřena na zklidňování dopravy. Soutěž již poosmé vyhlásila Nadace Partnerství, z letošních 43 přihlášených účastníků zvítězila dopravní řešení Litomyšle, Mariánských Lázní a Plzně. Zvláštní ceny obdržely také Bílovec, Blansko a Kadaň.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo v Krásné Lípě, která v loňském roce zabodovala s dopravním řešením pro pěší a cyklisty. Generálním partnerem je společnost Škoda Auto, oficiální záštitu poskytlo Ministerstvo dopravy – BESIP.

Vítězství v kategorii bodová řešení a s tím spojenou prémii 85 tisíc korun získala za komplex dvou okružních křižovatek Litomyšl, která navíc patří do Národní sítě Zdravých měst ČR. Zvláštní cenu – radar se signalizací rychlosti projíždějících vozidel obdržel další člen Národní sítě Zdravých měst ČR, a to Blansko.

kruhac

„Kvalitně vyprojektovaná a zdařile esteticky ztvárněná okružní křižovatka navazuje na dřívější úpravy nedaleké křižovatky na hlavním tahu městem, jejíž úprava měla za cíl celkové zklidnění dopravy. Ocenili jsme také oddělení chodníků od dopravního prostoru křižovatky zelenými pásy,“ uvedl člen komise Ladislav Cvrkal ze společnosti 3M Česko.

Kategorii liniová řešení dominovaly a prémii 100 tisíc korun získaly Mariánské Lázně za komplexní rekonstrukci Hlavní ulice. Zvláštní cenu ministra dopravy, titul Bezpečná obec a prémii 50 tisíc korun získala za zdařilé zklidnění průtahu městem Kadaň.

„Díky rozsáhlé modernizaci komunikací v městské části Slovany zvítězila a prémii 85 tisíc korun získala v kategorii plošných řešení Plzeň. Zvláštní cena Moderní obce putuje za odlehčení dopravy do moravskoslezského Bílovce,“ popsal Radek Patrný z Nadace Partnerství a dodal, že více informací o všech soutěžních řešeních je k dispozici na www.nadacepartnerstvi.cz/cestymesty.

Již třetím rokem je generálním partnerem soutěže společnost Škoda Auto. „Podpora projektů a opatření, která minimalizují střety mezi všemi účastníky dopravního provozu a zvyšují bezpečnost dopravy v obcích a městech patří v oblasti společenské odpovědnosti do našich priorit,“ prohlásil ředitel vnějších vztahů společnosti Radek Špicar. Dalšími partnery soutěže jsou společnosti 3M Česko a Regionservis, Národní síť Zdravých měst ČR a Svaz měst a obcí ČR. Hlavním mediálním partnerem je již tradičně měsíčník Moderní obec.