Mládež z celého světa se sjela do maďarského Sopronu

13. září 2009, cestovní ruch, přečteno: 4144×

Rok se s rokem sešel a z Blanska se opět vydala skupinka mladých lidí na Mezinárodní tábor mládeže, tzv. International Youth Camp, který se tentokrát konal v maďarském Sopronu (1.–18. 8. 2009). Jednalo se již o 22. ročník, což dokládá, že kemp je osvědčená akce a má už za sebou nemalou historii. Letos se na něm sjelo téměř devadesát lidí z celkem deseti evropských zemí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Hlavní náplní kempu byla práce v různých workshopech (kroužcích). Workshop si každý z účastníků zvolil na začátku kempu. Pro pohybově nadané účastníky tu byla na výběr capoeira (brazilské bojového umění) a nebo street dance. Lidé s uměleckým nadáním si vybírali z divadla, kreslení, ručních prací a hudby. Dále byl v nabídce video workshop a také joyshop, který dokumentoval kempové dění a na konci věnoval každému DVD s fotkami a informacemi o všech účastnících.

Každý workshop měl svého vedoucího – teamera, jenž se staral o běh workshopu. Tito vedoucí jsou často profesionálové ve svém oboru, což zaručuje slušnou kvalitu jednotlivých workshopů a mnohdy i výbornou příležitost něco nového si vyzkoušet a přiučit se.

sopron_01

Práce ve všech workshopech pak směřovala k takzvané Final show – závěrečnému vystoupení, které je tradičně otevřeno široké veřejnosti a koná se obvykle přímo ve městě či na jiném významném a přístupném místě (letos na sopronském hlavním náměstí) – kde se prezentovala práce všech účastníků za celý kemp.

Náplní kempu ovšem nebyla pouze příprava na Final show (jejíž letošní téma se mimochodem týkalo Panevropského pikniku, krátkého otevření hranic mezi východní a západní Evropou, které se odehrálo na maďarsko-rakouských hranicích 19. srpna 1989). Bohatý doprovodný program čítal mimo jiné volitelné aktivity jako lukostřelbu, cyklistické výlety, sportovní odpoledne, kurzy maďarské kuchyně, kurz maďarštiny nebo třeba ornitologickou exkurzi.

Na programu ale byla také například dvoudenní plavba na kanoích s hlavní základnou v Rajce, ta oznamovala půlku kempu. A když jsme vyjeli na celodenní výlet do Györu se zastávkami v klášteře Pannonhalma a na zámku Fertöd, tušili jsme, že se kemp neúprosně blíží ke svému konci.

Kemp, který původně vznikl jako jedna ze součástí partnerské výměny mezi městy, pro nás byl úžasná zkušenost. Každý si tam našel přátele z celé Evropy, se kterými bude v kontaktu, bude je navštěvovat a jinak utužovat přátelství, která v Maďarsku vznikla.

sopron_02

Na tomto místě chceme jako letošní účastníci také poděkovat Městu Blansko a komisi pro zahraniční styky za finanční příspěvek, které nám jako studentům z Blanska poskytli. Právě s jeho pomocí jsme mohli uhradit část nákladů a do Maďarska se podívat.

Příští rok na viděnou v západní Evropě!

Michal Šilberský, Lumír Škvařil, Anna Bayerová, Ivana Nesrovnalová