Na svatého Václava projížděl Blanskem svatý Martin

29. září 2009, kultura, přečteno: 6951×

Ne snad, že by si slovutný patron blanenského kostela a celého města spletl datum svého svátku v kalendáři. Důvodem této vzácné návštěvy byla totiž jeho účast na natáčení dokumentárně – propagačního filmu o Blansku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Nový filmový projekt úspěšné autorské dvojice Jana a Radka Popelkových s názvem Blansko – brána Moravského krasu vzniká již od loňského podzimu a naváže na podobný dokument, který byl natočen v roce 2002 a získal o rok později také jednu z hlavních cen na festivalu turistických a propagačních filmů Tour Region Film v Písku.

Od té doby se však mnohé změnilo. Tvář Blanska je dnes díky mnoha dokončeným či zrekonstruovaným stavbám výrazně jiná než tehdy a město navíc nabízí svým návštěvníkům také řadu nových možností v oblasti cestovního ruchu i využití volného času. Proto se vedení Města Blansko rozhodlo zadat vytvoření nového snímku, který by tyto pozitivní změny v image města co nejlépe odrážel.

svmartin01

Důležitou změnou je i formát filmu. Zatímco ten předchozí byl distribuován ještě jako VHS kazeta, nový dokument bude mít podobu DVD.

A jak s tím vším souvisí svatý Martin na svém bílém koni? Právě on se jako důstojný nositel historických tradic města stane jedním ze dvou hlavních průvodců celým filmem. Po jeho boku se však objeví ještě jeden jezdec. I on má na hlavě přilbu, avšak místo na koni sedí na moderním závodním kole. Je to Václav Kolář, několikanásobný mistr světa v biketrialu, ztělesňující tentokrát novodobou tvář Blanska jako města sportu.

svmartin02

Premiéra filmu je plánována na leden 2010, tak aby mohl být prezentován již na veletrhu cestovního ruchu Regiontour v Brně.

Jiří Kučera