Blanenské divadlo představí novou hru

13. října 2009, kultura, přečteno: 5518×

Blanenské divadlo zkouší novou hru. Premiéry se diváci dočkají už 4. listopadu. Na podrobnosti o tomto představení jsme se zeptali režiséra Jiřího Poláška.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jakou hru Blanenské divadlo nacvičuje?

Letos budeme hrát hru Ronalda Harwooda s názvem Garderobiér. Je to dílko současného anglického autora a hrálo se těsně před revolucí v Divadle Na Zábradlí a v současné době ho hraje Bolek Polívka s Milanem Lasicou.

O jaký žánr se jedná?

Je to taková podivná komedie o smutku života.

divadlobk_01
Hra vzniká pod režisérským vedením Jiřího Poláška.

Dočkají se diváci písní, jak je ve vašich představeních zvykem?

Ano, starý divadelník, který je jednou z hlavních postav hry, vzpomíná v takových reminiscencích, v takových snových scénách, na doby, kdy zpíval a hrával v operetách.

Kdo je autorem hudby?

Miloš Libra, jako obyčejně. Choreografii dělal opět Petr Boria.

Kdo se představí v hlavních rolích?

Tam není hlavních rolí. Garderobiéra jako titulní postavu hraje Radek Kincl, Sira, principála takové kočovné shakespearovské společnosti, hraje Vladimír Vrtěl, jeho ženu Irena Vrtělová, inspicientku divadla Libuše Münsterová, mladou elévku herečku Lucie Odehnalová a potom jsou tam dva staří herci, které nám hrají Miloš Novotný a Jaroslav Charvát.

divadlobk_03
Irena Vrtělová a Radek Kincl při zkoušce jedné z mnoha scén.

Kolik dá práce nacvičit takové divadelní představení?

Tato hra dá dvakrát tolik práce než všechny hry, který jsme doposud hráli. Protože je to velmi náročný studium, je to obtížnej text, jsou tam obtížný situace, velice tam záleží na souhře, na porozumění té roli a člověk, zvláště amatér, to musí zažít. Takže do doby, kdy budeme hrát, to budeme zkoušet téměř přes rok.

Kdy se představíte veřejnosti?

Ve středu 4. listopadu bude premiéra. Potom budeme mít představení v sobotu 7. listopadu, ve středu 11. listopadu a odpolední představení v neděli 15. listopadu pro ty, kteří nechtějí chodit do divadla večer.