Novinky z blanenské nemocnice

30. října 2009, zprávy z MěÚ, přečteno: 6049×

Do funkce ředitelky Nemocnice Blansko nastoupila před více jak čtyřmi měsíci MUDr. Vladimíra Danihelková. Za tu dobu se v nemocnici změnilo mnohé. Co konkrétně, o tom si povídáme přímo s ředitelkou.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jaké byly začátky, co jste řešila jako první?

Přiznám se, že první tři měsíce jsem věnovala podrobnější analýze nemocnice – ekonomické, investiční i struktury zdravotní péče. Takže jsem si vzala takových pomyslných sto dní hájení. Tím ale nechci říci, že by se dál nepokračovalo v práci. Dokončovaly se rozpracované projekty, nastavili jsme novou strategii, ale k významnějším změnám, a to ani personálním, za tu dobu nedošlo.

nemocnice_reditelka
Ředitelka Nemocnice Blansko MUDr. Vladimíra Danihelková, MBA

Dlouhou dobu byl rozkopaný vnitřní areál nemocnice. Co se zde provádělo?

Jednalo se o rekonstrukci topných kanálů, které byly ve velmi špatném technickém stavu. Od července do září probíhala jejich rekonstrukce za cca 7,5 mil. Kč. V této době je již dokončena. Díky této investici dojde k úsporám energií a také máme možnost získat dotaci z fondů EU pro solární ohřev.

nemocnice_inv_03
Nový digitální mamograf.

Nedávno proběhla montáž nové gamakamery. Jak daleko je projekt digitalizace nemocnice?

Nová gamakamera je součástí II. etapy digitalizace Nemocnice Blansko financované z fondů Evropské unie. Pořizovali jsme digitální mamograf a zmíněnou gamakameru. Je to investice za téměř 30 mil. Kč. Pacienti budou moci být na těchto přístrojích vyšetřováni od poloviny listopadu. Tím bude projekt digitalizace Nemocnice Blansko dokončen.

nemocnice_inv_04
Nová gamakamera.

Byly pořízeny ještě jiné nové přístroje?

V srpnu jsme pořídili nový operační laser pro kožní oddělení. Byla to vlastně výměna za starý laser, ale zároveň je to kvalitativně o několik úrovní vyšší přístroj, který nám umožní dělat výkony v rámci tzv. estetické kožní medicíny, takže se toto oddělení bude profilovat trochu více tímto „komerčnějším“ směrem.

nemocnice_inv_05
Nejmodernější operační laser pro estetickou kožní medicínu.

Co je nového v oddělení rehabilitace?

Toto oddělení se neustále potýká s velkým nedostatkem prostor. V srpnu a září došlo k rozšíření ambulantních prostor pro rehabilitaci. Za 1,5 mil. Kč byly vybudovány nové prostory s masážním lůžkem, vyšetřovna nebo nové kóje pro elektroléčbu.

nemocnice_inv_02
Zrekonstruované prostory rehabilitace.

Při svém nástupu jste zmínila jako svou prioritu zavedení tzv. jednodenní péče. Jaký má přínos pro pacienty?

Jde o to, že v rámci jednoho dne budeme pacientům z tohoto regionu poskytovat jak chirurgické, tak ortopedické a gynekologické laparoskopické operace. Celosvětovým trendem je, že pacient ráno přijde do nemocnice, je odoperován a odpoledne nebo večer odchází zase domů, do svého prostředí, ke své rodině. Takže především z hlediska komfortu pro pacienty a individuálnějšího přístupu je to určitě správná cesta.

Kde bude jednodenní péče umístěna?

Na tzv. krčku – spojnici mezi poliklinikou a lůžkovým traktem nemocnice – vyroste nové patro, v němž jsou naplánované dva operační sály. V první fázi postavíme jeden operační sál a jakmile se nám podaří nasmlouvat s pojišťovnou další výkony, tak budeme stavět sál druhý.

nemocnice_inv_06
Spojovací „krček“ na němž vyroste nové pracoviště jednodenní péče.

Jak jste s projektem daleko?

Pro příští rok se jedná o naprostou prioritu této nemocnice. Tento projekt, odhadem za 50 mil. Kč, bude financován z vlastních zdrojů nemocnice. Nyní probíhá veřejná soutěž na dodavatele stavby. Stavět by se mělo začít letos v listopadu a 31. 10. 2010 bychom rádi toto pracoviště otevřeli.

Jaké máte plány do budoucna?

Příští rok nás určitě pohltí zmíněná jednodenní péče. Veškeré finanční prostředky půjdou do tohoto projektu. Nicméně plánujeme udělat nový generel nemocnice a trošičku zútulnit a zvýšit prestiž nemocnice vyřešením vstupního vestibulu. Zpracováváme architektonickou studii a posléze bude následovat i projekt a realizace, aby nemocnice měla už při vstupu do budovy punc moderního zdravotnického zařízení.

Za rozhovor poděkoval Stanislav Mrázek.