Ježkův most je na novém místě

12. října 2009, ostatní, přečteno: 5923×

V pátek 9. října začalo stěhování Ježkova mostu do nového umístění mezi řekou a cyklostezkou na levém břehu Svitavy, jen kousek od parku „U Zborováka“.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Občanské sdružení Kolejová se rozhodlo most zachránit poté, co se dozvědělo o tom, že musí od řeky pryč a hrozilo, že by mohl být sešrotován. Nakonec jej od Města dostalo za symbolickou korunu a začalo řešit, kam jej umístí.

Město nabídlo pozemek na pravém břehu Svitavy, hned vedle železničního koridoru. S tím však nesouhlasily z bezpečnostních důvodů České dráhy. Proto zástupci Kolejové a Města Blansko hledali novou plochu, na kterou by most mohli umístit. Nakonec se shodli na výše popsaném místě mezi obchodním domem Billa a parkem na ulici Svatopluka Čecha.

„Plochu nám město bezúplatně pronajalo na 15 let, za což jsme velmi vděčni,“ děkuje předseda Kolejové Jiří Šimkůj.

jezkuv_most_01

56tunový most pomalu přemístily dva obří jeřáby. Z počátku každý na jedné straně řeky. Poté, co se most podařilo vysunout na břeh k obchodnímu domu a zajistit, přejel sem i jeřáb z druhé strany a opět oba v součinnosti usadily most na čtyři připravené betonové patky.

Jednalo se doslova o hodinářskou práci náročnou na přesnost. Obzvláště když pracovníci po zvážení mostu zjistili, že je o 16 tun těžší než podle předchozích výpočtů. Jen samotný přesun mostu se tak protáhl na celý den. Začínalo se v 9.00 hodin ráno a končilo až za tmy po šesté hodině.

Pro jeřábníka Tomáše Novotného to byla téměř rutinní práce. Na přesun velkých a těžkých těles je zvyklý a s mostem dle jeho slov kromě již zmíněné vyšší hmotnosti nebyly problémy. „Nejdůležitější je zapatkovat pořádně jeřáby, aby se nepohnuly nebo pod tou vahou neujely,“ říká.

jezkuv_most_02

Členy sdružení Kolejová čekají v nejbližších dnech práce na zakonzervování mostu na zimu. Větší zásahy a opravy očekávají až v příštím roce a dalších letech. Do té doby bude na mostu umístěna připravená cedulka „Ježkův most v rekonstrukci. Kolejová o. s.“.

„V příštím roce, pokud se nám podaří sehnat sponzory na zakoupení starého poštovního vagónu, tak na mostě vznikne malé muzeum železnice. Uvnitř umístíme naše drobnosti z historie železnice, které jsme už vystavovali na výstavě v Dělnickém domě,“ odpovídá na dotaz, co bude následovat po přestěhování, Jiří Šimkůj. Kolem by pak rádi rozmístili zbývající věci – semafory a např. staré závory na kliku.

jezkuv_most_06

jezkuv_most_03

jezkuv_most_04

Most bude v roce 2012 slavit 100 let svého umístění v Blansku, a tak členové sdružení chtějí k tomuto výročí vše otevřít. Dle jejich tvrzení je ale samotný most ještě o 50 let starší. Zjistili, že byl vyroben pro jednokolejku přes řeku Berounku u Dolních Mokropes, odkud byl následně převezen do Blanska, když jej bylo nutné nahradit širším mostem pro dvojkolejku.

jezkuv_most_05