Kolmo na Kilimandžáro – další extrémní podnik Roberta Šamonila

12. října 2009, sport, přečteno: 3747×

Na podniky (pro mnohé „šílené“), o niž lze bez nadsázky hovořit jako o extrému, jsme u Roberta už zvyklí. Ve čtvrtek 15. 10. 2009 vyjíždí z Blanska na kole, sám bez jakékoli podpory, směr Afrika. Cílem je vrchol nejvyšší hory kontinentu (Kilimandžáro 5.895 m).

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Co ho čeká? Osamělost a nejistota, únava, zima, horko, nedostatek pitné vody, prach, protivítr, hluk, smrad z výfuků, bezohlednost řidičů, nepokoje pramenící z politické nestability, bandité či úřednická byrokracie. Na druhé straně tohoto zcela jistě neúplného výčtu stojí obrovská výzva zkoušky vůle, fyzické a duševní připravenosti.

Proč zrovna Kili?

Ani pořádně nevím. Tak nějak jsem se koukal na mapu světa a nezdálo se mě to nijak moc daleko. A pak mě došlo, že na Kili ta sněhová čepice už dlouho nebude, tak...

Musel jsi už během příprav akce překonávat nějaké problémy?

Já se na žádný vandr nijak extra nepřipravuju, ale tady jsou největší problém vstupní víza. Většinou mají platnost jen jeden měsíc a například u sudánskýho pro vydání pořád něco chybělo.

samonil

ROBERT ŠAMONIL:
*1974 Výkonnostnímu sportu se začal věnovat až v relativně pozdním věku. Přesto se vypracoval mezi absolutní elitu české vytrvalostní cyklistiky, což potvrdil vítězstvím v prestižním závodě 1111 km okolo České republiky. Drží několik traťových rekordů ze závodů na 24 hodin v terénu i na silnici. V současné době pro něj kolo však představuje pouze jeden ze způsobů jak trávit čas v přírodě. Ve svých pětatřiceti létech patří mezi respektované outdoorové sportovce.

Jak dlouhá to bude cesta a přes které státy povede?

Hrubý odhad je 10.000 kilometrů přes Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Turecko, Sýrie, Jordánsko, Izrael, Egypt, Súdán, Etiopie, Keňa. A trošku i Tanzanie. Vrchol Kili se nachází na hranici Keně a Tanzánie.

A kolo máš, na takovou dlouhou štreku, nějaké speciální?

Kolo je opravdu speciální (směje se). Starej rám a pár dílů jsem dostal od Honzy Macury. Většina ostatního je taky skládaná ze starých a použitých dílů.

Žádný významný sponzor Tě nepodporuje?

Sponzory nemám ani nesháním. Tedy největší sponzor je Kola Novák, kde pracuji. Bez podpory a pochopení šéfa bych asi odjet nemohl.

Kdy startuješ a bude rozlučka? Může Tě třeba kus cesty na kole někdo doprovodit?

Odjezd plánuji na čtvrtek 15. 10. v 7.00 hodin od prodejny Kola Novák na Svitavské ulici.

A zprávu z vrcholu můžeme očekávat kdy?

V půli prosince.

Aktuální informace z průběhu cesty najdete na www.horizont.bk.cz a www.kolanovak.cz.

Milan Daněk