Za oknem sníh, v srdci hřejivé vzpomínky na Bouloc

29. října 2009, ostatní, přečteno: 3791×

Prodloužené babí léto zažilo deset studentů OA a SZdŠ Blansko v jihozápadní Francii nedaleko Toulouse. Od 6. do 13. října 2009 poznávali nové blanenské partnerské město Bouloc a jeho bližší i vzdálenější okolí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V rámci dotačního programu Jihomoravského kraje Do světa vyrazili studenti a jejich pedagogický dozor na týdenní výměnný pobyt, který se odvíjel ve velmi přátelské atmosféře a občas byl díky nabitému programu i lehce hektický. Nikdo ale nelitoval, že se na dalekou cestu vypravil.

Studenti byli ubytováni v rodinách, kde vždy někdo mluvil anglicky, takže mohli rozvíjet jak francouzštinu, tak i angličtinu. Současně ochutnali i tradiční francouzské speciality a poznali běžný život, který se v lecčems od našeho liší – na střední škole např. studenti tráví více času, protože výuka probíhá od 8.00 do 17.30 h.

S francouzským školským systémem se čeští studenti obeznámili díky exkurzím do jesliček, do mateřské školky (překvapilo je, že je celé 3 roky zadarmo, aby měli všichni předškoláci stejné šance), na základní školu i na gymnázium, kde se zúčastnili výuky angličtiny a voleb do studentské rady. Během jednoho odpoledne, kdy se setkali se žáky ze speciální školy pro slabozraké, měli možnost nahlédnout do problematiky vzdělávání handicapovaných.

Na programu se objevila i návštěva třídírny a spalovny odpadů, alespoň studenti zjistili, co se děje s tím vším, co Francouzi ve svých domácnostech poctivě vytřídí, a jak se to dá ještě dále využít.

bouloc_01_02
Před radnicí v Boulocu. Fota: autorka

Během pobytu nechybělo ani kulturní vyžití. Ať už šlo o účast na francouzských tanečních či návštěvu historických měst. Toulouse, přezdívané díky typickým cihlovým fasádám „Růžové město“, odhalilo své poklady – největší románský kostel na světě Saint-Sernin, velkolepě vyzdobenou radnici či dominikánský kostel s ostatky Tomáše Akvinského. Plavba po řece Garonně všechny zavedla na počátek jedinečného vodního díla Canal du Midi, jenž propojil Atlantik se Středozemním mořem. Zajímavé bylo i středověké opevněné městečko Carcassonne.

To, že oblast kolem Toulouse nevyniká jen historickými památkami, poznali žáci v Cité de l´Espace. Zde se mohli dozvědět vše možné i nemožné o vesmíru, planetách, vývoji Země, počasí, vyzkoušet si, jak se chodí po Měsíci či jaké to je ve stavu beztíže. Prohlédli si tu také raketu Ariane či vesmírnou stanici Mir.

bouloc_02_02
Na návštěvě v Cité de l´Espace.

Celý týden utekl jako voda a stále častěji se ozývalo: „My tady chceme zůstat.“ A není se co divit, v dnešní době je těžké najít podobně příjemné a pohostinné obyvatele jako v Boulocu. Všichni si s sebou do ČR přiváží nádherné vzpomínky a touhu se do Boulocu třeba i na vlastní pěst vrátit.

Proto ještě jednou velký dík francouzským přátelům v čele s panem starostou za nádherné přijetí a projektu Do světa za finanční pomoc při úhradě nákladů na cestu. Už teď se všichni těší na duben, kdy se pro změnu studenti z Boulocu seznámí s krásami Blanska a jeho okolí.

Mgr. Tereza Kučerová