Nehody s chodci mají na Blanensku velmi vážné následky

5. listopadu 2009, tiskové zprávy, přečteno: 4291×

Zatímco v roce 2007 ani 2008 nezemřel na silnicích na Blanensku ani jeden chodec, v letošním roce dopravní policisté šetřili už čtyři dopravní nehody s účastí chodce, které si vybraly nejvyšší daň – lidský život. Dalších pět lidí pohybujících se pěšky bylo na blanenských silnicích letos těžce zraněno.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jen v poledních deseti dnech policisté vyjížděli k tragické dopravní nehodě na státní silnici Brno-Svitavy, při níž byl sražen v sobotu 31. října řidičkou Škody Fabia sedmasedmdesátiletý muž. Svým zraněním na místě podlehl. O tři dny později, tedy 3. listopadu zase byli v Boskovicích sraženi dva lidé přímo na přechodu pro chodce. Utrpěli lehká zranění.

Většina těchto nehod má společné to, že se staly v podvečerních, večerních nebo časných ranních hodinách. Začíná však již podzimní a zimní období, kdy je snížená viditelnost. Řidič auta s tím samozřejmě musí počítat, ale je nepochybně i věcí chodců, aby byli k řidičům ohleduplní, nevstupovali do vozovky z bezprostřední blízkosti, chodili po správné straně vozovky, a pokud jdou neosvětlenými úseky, aby si zajistili, že budou vidět. Chodci by si také měli uvědomit, že velkým nebezpečím pro ně může být pohyb ve vozovce nebo v její blízkosti pod vlivem alkoholu.

Velkým přínosem pro zvýšení viditelnosti chodců mají různé reflexní nášivky, nálepky nebo proužky, umisťované na oblečení, obuvi či zavazadlech. Zatímco chodce v tmavém oblečení za snížené viditelnosti řidič uvidí na vzdálenost 15 metrů, oděv opatřený reflexním prvkem je vidět už na vzdálenost dvou set metrů. Dopravní policie se proto od pátku 6. listopadu zaměří na upozorňování chodců na význam těchto prvků.

V pátek od 18 do 21 hodin se v okrese budou pohybovat policejní hlídky, které budou zastavovat chodce pohybující se v blízkosti silnic nebo přímo na silnicích, budou jim ukazovat, jaký význam mají reflexní prvky a budou jim radit, na jakých místech oděvu je vhodné je nosit. Zároveň budou zdarma chodcům dávat reflexní pásky. Takto bude policie působit na chodce pravidelně nejméně do konce letošního roku.

Pro děti mají policisté připraveny reflexní nálepky. Rozdávat je budou opět i s upozorněním na jejich význam, v ranních hodinách na přechodech pro chodce.

Dopravní nehody s chodcem – statistika – okres Blansko
(1. 1. – 5. 11.)

2009 2008 2007
Celkem nehod 2926
33
Úmrtí 40 0
Těžké zranění 52
5
Lehké zranění 1820
22
Bez zranění 24
6
Alkohol 36
6

por. Mgr. Iva Šebková
tisková mluvčí PČR