Rybáři na Blanensku

7. listopadu 2009, zprávy z MěÚ, přečteno: 4307×

Právě probíhající podzimní výlovy rybníků korunují celoroční úsilí rybářů. Laická veřejnost má při této příležitosti možnost sledovat souhru aktérů rybolovu, zakoupit si některou z vylovených ryb i přímo ochutnat připravované rybí speciality. Malebná scenérie výlovů leckterého z mladých lidí uchvátí a přivede mezi přátele „Petrova cechu“.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na území správního obvodu obce s rozšířenou působností Blansko hospodaří, jak na vodách pstruhových, tak i mimopstruhových, místní organizace Moravského rybářského svazu Blansko, Adamov a Rájec-Jestřebí, které celkem sdružují necelých 1.600 členů. Z uvedeného počtu má každý osmý rybář méně než osmnáct let a mnohé možná překvapí i docela početné zastoupení žen, kterých mezi členy nalezneme rovnou padesátku.

Základním dokladem každého rybáře je rybářský lístek, který vydávají vesměs odbory životního prostředí obcí s rozšířenou působností. Odbor životního prostředí MěÚ Blansko vydává ročně kolem 500 rybářských lístků, jak výměnou stávajícím rybářům, tak i novým adeptům rybolovu. Oblíbené jsou zvláště lístky s nejdelší dobou platnosti na 10 let se správním poplatkem 500 Kč.

Pokud žadatel předloží s příslušnou žádostí potřebné doklady, odbor životního prostředí rybářský lístek vystaví na počkání. Příslušný formulář „Žádosti o vydání rybářského lístku“ je k dispozici buď přímo na odboru životního prostředí anebo podatelně v Blansku na nám. Republiky 1 nebo na internetových stránkách města Blanska.