Spolužáci a kamarádi na Salmovce

6. listopadu 2009, ostatní, přečteno: 4057×

Už několik let běží na naší škole na Salmově ulici projekt SPOLUŽÁCI A KAMARÁDI, v němž se žáci osmého ročníku snaží pomoci těm nejmladším se zvládáním první krůčků na základní škole. Zároveň jsme přesvědčeni, že toto je jeden ze způsobů, jak podporovat dobré vztahy mezi žáky.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Tradičně tato spolupráce začíná první školní den, kdy osmáci uvedou ty nejmladší do 1. třídy a předají jim drobné dárečky. Stejně tomu bylo i letos. A ve středu 21. 10. proběhlo dlouho očekávané setkání žáků 1. a 8. tříd., na které se žáci pod vedení svých vyučujících pečlivě připravovali.

salmovkaw1

V první vyučovací hodině bylo při činnosti SPOLEČNÝ STROM cílem navzájem se seznámit a poznat, co máme společné. I když zpočátku se jak malí prvňáčci, tak větší osmáci trochu styděli, tak nakonec zjistili, že sedmiletý rozdíl není tak velký a že mají mnoho společného. A výsledkem jsou krásné stromy s listím, které je zbarveno podzimními barvami a popsané společnými zájmy a zálibami.

Druhou a třetí vyučovací hodinu jsme strávili v tělocvičnách při společných hrách a na překážkové dráze. Bylo zajímavé sledovat, jak se do jednoduchých her zabrali nejen ti malí, ale také ti větší, pro které to byla jakási vzpomínka na to, co zažívali v první třídě.

Ve čtvrté vyučovací hodině si žáci ve třídách vystříhali, vykreslili a zahráli pohádkové pexeso. Při této činnosti byli velmi užiteční prvňáci, kteří svým starším spolužákům už museli radit, v jakých večerníčcích se objevují různé pohádkové postavy.

salmovkaw2

Na závěr byli všichni odměněni drobnými dárky. Ale důležitější jsou pocity a dojmy. Ti malí vědí, že mají ve škole starší kamarády, ti větší poznali, že pomáhat mladším je normální a správné.

Tomáš Barták
ZŠ a MŠ, Salmova 17