ASK Blansko oslavila 80 let

23. prosince 2009, sport, přečteno: 5548×

Kulatou osmdesátku oslavila ve čtvrtek 26. listopadu 2009 skromně Asociace sportovních klubů Blansko.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Žádné pompézní oslavy, jen krátký program v podání basketbalistů, stepařek či kulturistů, výstava představující historii AFK/ASK a projevy pozvaných významných hostů. Doba je už taková, že peněz se nedostává a projevuje se to nejen v tomto směru.

založení AFK/ASK 1929

Základy, tenkrát ještě jednoty AFK, položili fotbalisté U Juříčků v roce 1929. TJ ASK v současné podobě má 11 oddílů a klubů: atletiku, ASPV, basketbal, gymnastiku, stepaře Dance Tappers, kulturistiku, nohejbal, plavání, šachy, tenis a triatlon-ski. Působí v nich celkem 524 členů. Předsedou ASK je Josef Vrba. Jeho se ptáme...

Co se podařilo za 80 let vybudovat?

Na moje představy je toho málo, ale povedlo se toho i tak hodně. Hlavně rekonstrukce atletického stadionu, která probíhala na tři etapy a byla hrazena z prostředků Města, Jihomoravského kraje i ze státního rozpočtu.

Upraveny byly tenisové kurty a zázemí. Se stavbou cyklostezky nám sice ubyl jeden kurt, ale to, věřím, dopadne dobře. Opravena byla sportovní hala, dostala nové osvětlení. Daří se nám také běžná údržba.

Financí se v dnešní době moc nedostává. Jak je na tom vaše jednota?

Financí na sport je všeobecně málo a bez příspěvku členů se neobejdeme a nebylo by možné jednotu udržet pohromadě. Rozhodující přísun peněz je ale z ČSTV, z rozpočtu Města a Jihomoravského kraje.

oslavy 80 let
Slavnostním večerem provedl Karel Ťoupek (vlevo). Vpravo Josef Vrba, předseda ASK.

Svého času se objevil návrh na převedení všech klubů pod hlavičku Města Blansko.

To je myšlenka, kterou propaguji delší dobu. Myslím si, že pro tělovýchovu a sport ve městě by bylo prospěšné, když by bylo všechno pod jednou střechou. Snad s výjimkou velkých klubů fotbalu nebo hokeje. Netříštily by se síly, příspěvky, podpora Města, funkcionářské ani hráčské kapacity.

Jaké plány máte do budoucna?

Záleží to především na financích. Ale naše představa je zrekonstruovat a zvětšit ubytovnu, vytvořit tam malé stravovací zařízení. To je ale díky současné ekonomické situaci v říši snů. Hlavním úkolem teď bude údržba, udržet majetek v použitelném stavu.

A osobně budu více tlačit na to, aby se sportovní zařízení dostala do majetku Města Blansko a na jejich provozu a údržbě se Město podílelo větší mírou, než je tomu nyní. Tuto myšlenku mám ze zahraničních partnerských měst. Funguje to už i v naší republice, např. v Třebíči, Jihlavě nebo v Boskovicích.

výstava o historii AFK/ASK