Tuhnoucí forma (s měkkými okraji) – sbírka Marek (kurátor Jan Zálešák)

7. prosince 2009, kultura, přečteno: 4165×

Výstava v Galerii města Blanska bude druhou galerijní prezentací Sbírky Marek (majitelé sbírky jsou sourozenci Ivo a Zdeněk Markovi). První výstava, spojená s vydáním obsáhlého katalogu sbírky, se uskutečnila na podzim 2007 v Domě pánů z Kunštátu (Dům umění města Brna – kurátor Jiří Ptáček).

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Vernisáž výstavy se uskuteční v sobotu 12. 12. 2009 v 17.00 hodin v Galerii města Blanska.

V týdnu od 14. do 18. 12. se uskuteční tričkový workshop č. 2. Přesný termín bude zveřejněn na webu Galerie města Blanska.

Výstava potrvá do 3. 2. 2010.

Koncept výstavy v Blansku bude zaměřen více dovnitř – na samotnou architekturu sbírky a na to, jak se v její skladbě projevují různé akviziční strategie. Sbírka Marek se svým složením od počátku nevymezuje pouze vůči institucionálnímu sběratelství (pokud o něm v našem prostředí může být vůbec řeč), ale i vůči jiným sbírkám – ve srovnání s nimi zdůrazňuje snahu kontinuální sledování nejmladšího umění a ochotu nakupovat i „problematická“ díla – digitální animace, videa, nebo akce (respektive jejich záznamy).

Výstava vyjde z vymezení určitého jádra sbírky, které „tuhne“ okolo opakovaných akvizic děl vybraných autorů (pokračujících i v době, kdy se již na české umělecké scéně etablovali) a srovná je s proměňujícími se „okraji“ sbírky – její částí, která neustále mění tvar a skutečně dobře odpovídá představě aktuálního řezu, jak ji bratři Markovi prezentovali při výstavě /The Collectors: Live Re-Edit/. Takto vymezené dvě části by mezi sebou neměly být ostře konfrontovány, ale spíše by ve vzájemném vztahu měly nabídnout obraz sbírky jako procesu, jehož vývoj je z jedné strany určován objektivním vývojem současného umění, ale z druhé strany je ovlivněn každým jednotlivým dílem vřazeným do proměňujícího se celku.

Konkrétně bude mít výstava podobu proměnlivé instalace. Menší místnost galerie bude tvořit speciální depozitář, tedy zdroj uměleckých děl k vystavení, která budou prezentována ve větší místnosti. Čas od času se prezentace obmění. Obměna bude probíhat podle určitého klíče, který kurátor zadá.

Sbírka Marek na webu.

Petra Herotová
Galerie města Blanska