Promítnou to nejlepší z NaFESTu

8. února 2010, kultura, přečteno: 3252×

Filmová amatérská soutěž NaFEST je nedílnou součástí podzimního cestovatelského festivalu Rajbas * OUTDOOR * Kotlík.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Každoročně se jí účastní několik skupin nadšenců, kteří vymýšlí a natáčí nebezpečné i úsměvné situace na cestě na festival. Fantazii se zde meze nekladou, a tak má obecenstvo každoročně o zábavu postaráno. Šance mají jak outdooroví nabušenci, tak recesisté. Do Blanska se dá v pohodě doplavat, dojít, doběhnout, dostopovat, dolanit, doplachtit, dolézt, dolyžovat, doazimutovat, ... dojet ve vlastnoručně vyrobeném autě nebo se nechat dotlačit v nákupním vozíku. Prostě vyhrává nápad!

„Soutěž se koná asi 5 let. Původním záměrem bylo prezentovat, třeba i jen pomocí fotek, nějaký sportovní výkon po cestě na festival. Dnes hodně rozhoduje způsob prezentace a nápad a je to spíše filmařská soutěž,“ říká ředitel festivalu Milan Daněk a upozorňuje, že duchovní otec soutěže NaFEST Vladimír „Rosomák“ Kučera zvažuje její rozdělení na dvě kategorie a v jedné z nich by byl zase kladen důraz na sportovní výkon.

Za nejšílenější nápad považuje recesistickou cestu, kdy si kluci vylosovali obchodní domy – kde si vypůjčili velký nákupní košík. „Jeden měl Billu, druhý Penny atd. Pak do nich nasedli a žádali kolemjdoucí, aby je dotlačili na festival do Dělnického domu. A dojeli všichni,“ usmívá se Milan Daněk. Silný žaludek zase potřeboval nápad nechat se dokoulet v pneumatice. Jiní se naopak vydali chladnou Svitavou na kánoi z Rájce a pak postupovali kanalizací, až se dostali co nejblíže Dělnickému domu.

Nejlepší snímky z této svým způsobem jedinečné soutěže promítnou 17. února od 19.00 hodin v klubu Ulita na ul. B. Němcové 2A.

Výběr připravil Vladimír „Rosomák“ Kučera s laskavým svolením autorů snímků. Přijďte si připomenout nejdramatičtější putování na fesťák.