V základních školách proběhl zápis dětí do prvních tříd

12. února 2010, ostatní, přečteno: 4754×

Do Základní školy T. G. M. na ulici Rodkovského přišlo k zápisu devadesát prvňáčků.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

K zápisu znovu přišly všechny děti s odkladem z loňského roku a celkový počet dětí vedení školy překvapil. „Tolik jsme jich ani nečekali. Počítali jsme tak se 75 prvňáčky,“ říká zástupkyně ředitele pro 1. stupeň Magda Vinická. Oproti předpokládaným třem třídám prvního ročníku zde proto letos otevřou čtyři. Počet dětí, které zde v září nastoupí do první třídy, je tak už celkem jasný a moc se nezmění. Z celkových devadesáti čtyři rodiče požádali o odklad a další dva se ještě rozhodují. Čas na to mají do konce května.

zápis prvňáčků
Průběh zápisu zkontrolovali ředitel ZŠ T. G. M. Pavel Nezval a místostarosta Lubomír Toufar.

Hlavní účel zápisu je rozdělení dětí na ty, které jsou již připravené na nástup do školy, a na ty, které si ještě rok počkají, protože by výuku těžko zvládaly. Hodnotí se, jak s učitelkou mluví, zda samostatně komunikují. Pomocí obrázků se posuzuje logické myšlení, důležité je i rozpoznávání barev. Měly by umět také spočítat předměty alespoň do pěti. Velmi důležité je odhalení vad řeči, které se následně konzultuje s rodiči a případně je doporučena návštěva logopedické poradny, kde se dají některé z vad do nástupu do školy odstranit nebo alespoň zmírnit.

zápis prvňáčků – počítání
Prvňáčci by měli umět spočítat pět předmětů.

Dítě by také mělo rozeznat základní geometrické tvary a umět nějakou básničku nebo písničku, která zase ukáže, jakou mají paměť. Malování prověří správné držení tužky. „To bývá špatné až v 50 % případů. Navíc obecně děti v poslední době velmi nerady malují rukou. Mnohem raději kreslí na počítači. Myš je jim bližší,“ upozorňuje zástupkyně ředitele na změnu přístupu k tak běžným činnostem, jako je malování. V práci s počítačem jsou i takhle malé děti velmi šikovné. Toho se učitelé snaží využít při výuce, a tak žáci už v první třídě na počítači počítají jednoduché matematické příklady nebo se učí písmenka. Další speciální programy využívají interaktivní tabuli. Ty mají v této základní škole dvě.

Letos poprvé mohly rodiče požádat o předčasný nástup dítěte. I tento případ zde zaznamenali. „Maminka, jejíž jedno dítě k nám už dochází, chce zapsat pětiletou holčičku. Šest let bude mít až v září. Je ale šikovná, přijímacím řízením bez problémů prošla,“ věří v její úspěšné zvládnutí školních osnov Magda Vinická.