Vedení města odpovídalo na dotazy občanů

30. března 2010, ostatní, přečteno: 3795×

Tradiční setkání s občany města se uskutečnilo v blanenském kině. Tradiční byla i návštěvnost veřejnosti, tedy minimální. Letos asi třicet lidí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na začátku shrnula starostka města Blanska Jaroslava Králová statistiku jednotlivých odborů MěÚ Blansko za rok 2009 a poté došlo na písemné dotazy. Po zodpovězení všech dotazů byl promítnut nový propagační film o Blansku, který rovněž nejdete na webových stránkách. Ve vstupní hale kina je putovní výstava Cesty městy, která mapuje tuto celostátní soutěž dopravních řešení, v níž Město Blansko obdrželo jednu z cen za realizaci kruhové křižovatky o bývalého okresního úřadu.

Odpovědi místostarosty Ing. Jindřicha Krále

Bude na pravém břehu Svitavy od vlakové zastávky k vlakovému nádraží obnovena odpočinková trasa, tzv. Kancnýřka?

Souhlasím s tímto názorem, že by stálo za to tento úsek opravit a vybudovat zde pěší chodník s klidovou zónou, osvětlením, lavičkami apod. V rámci regulace řeky Svitavy se nepodařilo toto zařadit. Neměli jsme na to finance. Náklady na takovou rekonstrukci odhadujeme v řádu milionů korun.

Proč nemohl Ježkův most zůstat na původním místě?

Odstranění mostu jako příčné překážky byla jedna z podmínek ze strany správce povodí při protipovodňových úpravách koryta řeky Svitavy.

Je možné udělat něco s kašnou u bývalé staré školy na Starém Blansku?

Musíme pro ni najít důstojné umístění, stejně jako se to nakonec podařilo pro kašnu v zámeckém parku.

Proč byl znovu vydlážděn chodník na ulici Sadové vedle polikliniky, když byl položen na naprosto stejné místo. Kdyby se položil o 2 m dál od silnice, mohlo tam být šikmé stání pro více aut. V trávě u polikliniky jsou vyšlapané chodníčky. Šlo by tomu zabránit nainstalováním další lavičky a výsadbou keřů?

Nevím, který chodník má autor na mysli. O problému s parkováním víme. Hledali jsme řešení a v letošním roce by měl být zahájen projekt vybudování nových parkovacích míst u Nemocnice Blansko. Celá zóna před nemocnicí bude zrekonstruována a vzniknou zde nová parkovací místa. Ulice K. H. Máchy bude nově vyřešena s novou komunikací, parkovacími stáními pro všechny i pro invalidy.

V ulici Pod Sanatorkou jsou haldy odpadu a v jednom místě doslova smetiště.

Zjistíme situaci a budeme tlačit na původce, aby toto odstranil.

Některé ulice ve městě jsou nedostatečně označené, např. ulice Jiráskova.

Beru jako připomínku a prověříme.

Proč není možné dokončit osvětlení na ulici Rožmitálově? V současné době tam od banky až po drogerii nesvítí ani jedno veřejné osvětlení.

Tento úsek opravdu bude potřeba zrekonstruovat, a to úpravou celého úseku. Komunikace by měla být užší, rozšířit chodník, který není dostačující, např. když jde více lidí od vlaku. Rekonstrukce bude připravena k realizaci a její součástí bude i nové veřejné osvětlení. Nedojde k tomu ale v letošním ani příštím roce.

Některé chodníky jsou po zimě značně zdeformované, např. na ulici Purkyňova.

Takových chodníků je víc. Na údržbu a opravy dáváme asi 500 tis. korun ročně. Některé části zadáváme firmám, na menší opravy máme vlastní četu, která je předlážďuje. Je možné, že i tento chodník bude zahrnut do oprav pro letošní rok.

Bylo by vhodné vybudovat chodník k autobusové zastávce na druhé straně před bytovým domem ČKD.

Je to na zvážení. Na levé straně u rodinných domků chodník je. Bereme jako námět.

U železniční zastávky býval kdysi přechod a již není. Někdy je problematické přejít od pokladny na nástupiště k Brnu.

Musím to zkonzultovat s ředitelem městské policie, ale nejsem si jistý, že v tomto území může být legální přechod. Pro bezpečný přesun přes koleje je nutné používat podchod.

Parkoviště pod Wanklovým náměstím je pouze podle parkovacích hodin, ne podle povrchu. Nebyla by zde lepší zelená plocha s keři? Ta by náměstí odstínila.

Projekt rekonstrukce výškové budovy počítá se zastavěním tohoto území pod schody z Wanklova náměstí. Tato zástavba by měla odhlučnit Wanklovo náměstí. Co se týká parkování v centru města, na tom se neshodneme. Někteří by vůbec automobily do centra nepustili, naopak podnikatelé by zrušili poplatky za parkování a chtěli by, aby lidé do centra jezdili co nejvíc.

Zeď pod zámeckým parkem není odpovídající kulisou ke kulturnímu středisku. Chtěla by nahodit.

Ve zpracovaném regulačním plánu středu města je i rekonstrukce ulice Růžové a její součástí by měla být i oprava této zdi.

Úklid po zimě se dělá jen ve středu města? Okrajové části jsou uklízeny málo.

Mohli bychom k tomu přidat i městské části, kde se ještě neuklízí. Filozofie je taková, že se začíná ve středu města a postupně se postupuje dál k okrajovým částem a místním částem. Střed je nejfrekventovanější, a proto se začíná právě zde.

Přechod na začátku ulice Masarykovy je nedostatečně označený a je nebezpečný.

Je to přechod hned za odbočkou od Brna na ulici Masarykovu. Je to takové kritické místo. Prověříme, zda lze v rámci zvýšení bezpečnosti v tomto něco udělat.

Na ulici Sadové naproti bazaru je nekvalitně opravená silnice.

Tato silnice je ve vlastnictví Správy a údržby silnic JmK. Podíváme se na to a upozorníme je na případnou opravu.

Rožmitálka je pěkná, ale mrtvá třída. Prosaďte plánovanou cukrárnu a kavárnu naproti kovomatu. Okolní bydlící jistě pochopí, že bydlí ve městě.

Já si troufám tvrdit, že okolní bydlící nepochopí, že bydlí ve městě, protože jakýkoliv náznak jakékoliv činnosti, výstavby nebo zásahu do středu města okamžitě vyvolá reakci občanů. Stěžují si, že přibude hluku. Naopak by chtěli úplně zamezit zásobování obchodního domu. Své soukromí a klid si zde hlídají. Projekt je k realizaci. Hledali jsme investora, ale nepodařilo se nám jej najít. Časem to možná zopakujeme.

Kolem hotelu Dukla ke stánku s asijským občerstvením je ve trávě vyšlapaná cesta. Bylo by vhodné ji zatravnit a dát sem zábradlí.

Naše zkušenosti hovoří jasně. I když tam bude jakékoliv zábradlí nebo keře, lidé si stejně cestu budou zkracovat a chodit tudy. Můžeme se o to pokusit, ale mám dojem, že se nám to nepodaří. Musíme učit mládež, že po zeleni se nechodí. Navíc pět metrů odsud je chodník.

Často se stává, že střed je zahalen kouřem ze spalování odpadů v blízkých zahrádkách. Je pálení v Blansku řešeno nějakou vyhláškou nebo směrnicí?

Není možné a ani náš odbor životního prostředí nemůže zakázat ani obecnou vyhláškou omezit pálení na zahrádkách. Na druhou stranu zahrádkář nemůže pálit všechno. Např. materiály, které by zapříčinily znečištění ovzduší nebo životního prostředí. Ale není směrnice, která by mohla regulovat pálení v čase a místě. Větší ohně by měly být nahlášeny hasičům. 

Můžete nějak ovlivnit nebezpečný stav v prostoru za garážemi podél trati naproti areálu údržby silnic? Stává se černou skládkou.

Mám pocit, že ten pozemek je dokonce náš. Je to otázka černých skládek. Na jejich likvidaci máme letos uvolněno asi 180 tis. korun. Dříve to bylo asi půl milionu korun. Zavedením sběrného dvoru se počet černých skládek snížil. Snažíme se je likvidovat, ale ze zkušenosti víme, že jakmile ji za tyto peníze zlikvidujeme, do dvou tří týdnů se najdou jedinci, kteří ji tam znovu založí.

Odpovídá někdo za veřejné osvětlení? Pokud ano, proč na Starém Blansku se svítí do východu slunce, na Rožmitálce je tolik světel a jinde zase chybí? Říká vám něco světelný smog?

Světelný smog mně nic neříká. Město ročně vynakládá na úhradu elektrické energie za veřejné osvětlení částku asi 5,1 milionu korun. Převážná část osvětlovacích těles je vybavena čidlem, které zapíná a vypíná osvětlení v ucelených celcích. Nikdo to nevypíná a nezapíná ručně. Možná je jen čidlo na Starém Blansku špatně nastaveno.

Proč se jako v jiných městech nevypíná osvětlení od půlnoci do rána? V té době by městská policie stačila vše ohlídat... Doufám, že patřičné normy nebude problém sehnat.

Normy máme a právě ty nás nutí k tomu, aby místní komunikace, chodníky apod. byly řádně nasvětleny. Počítají i s tím, jak moc mají být nasvětleny. I pro mě bylo zajímavé zjištění, že nelze ušetřit např. vypínáním některých světel, např. dvou ze tří. V ten moment by komunikace nebyla dostatečně osvětlená. Kdyby zde došlo k dopravní nehodě, mohlo by za to být dokonce zodpovědné Město. A nesvítit vůbec nelze. Svítí se proto, aby město bylo bezpečné. Lidé, kteří chodí z odpolední směny nebo nočních vlaků přes park, se musí cítit bezpečně. Myslím, že kdyby se nesvítilo, zvýšila by se kriminalita.

Co by ubylo starostí a ušetřilo se peněz, kdyby se na náměstí vysadil strom a ten ozdobil jako vánoční...

My tyto stromy neplatíme. Máme je vždy od nějakého dárce. Platíme jen dopravu na místo, osazení a následně likvidaci. Trvalo by dlouho, než z malého stromku vyroste velký. Na slavnostní rozsvícení velkého vánočního stromu chodí asi 2.000 lidí. Neumím si představit, že takhle pěkný zážitek by byl i při nasvícení dvoumetrového smrčku.

Velkolepé pítko před Punkvou slouží jako pisoár pro hospodské opilce. Nechte tam raději zbudovat pisoáry, tím velmi posloužíte knihovně, která má velký problém s bezdomovci, kteří celou zimu používají čítárnu jako výborný zdroj tepla a je tam obrovský smrad.

Ředitel knihovny nemá možnost bezdomovce z veřejných prostor vykázat. Dnes jsou zajištěna nějaká práva a knihovna je veřejná budova a nelze je vykázat jen proto, že smrdí. Není žádný „smrďometr“, kterým bychom to mohli změřit a vykázat je na základě toho z budovy.

vedení města 

Odpovědi místostarosty Ing. Lubomíra Toufara

Jaká suma z rozpočtu je uvažována na provoz a činnost fotbalového oddílu?

Po schválení rozpočtu probíhá rozdělení financí na činnost a provoz tělovýchovným jednotám včetně fotbalového klubu Apos Blansko a tato částka se zhruba pohybuje kolem 160 tis. korun ročně. Musím podotknout, že v roce 2009 tam Město poskytlo mimořádnou dotaci ve výši 1,8 milionu korun na hřiště s umělým povrchem.

V roce 2008 vyšla v novinách úvaha bývalého místostarosty Mgr. Ivo Poláka o snaze Města převést náklady na provoz fotbalových ploch a kabin pod Služby Blansko s. r. o. do roku 2010. Uskuteční se tento projekt?

Projekt se zatím neuskutečnil. V programovém prohlášení rady města je zakotveno, že bude provedena analýza. Začali jsme na ní pracovat někdy začátkem roku. Teď na konci března se stále pídíme po číslech a dalších dokumetech nejen fotbalového klubu Apos Blansko, ale i dalších jednot, protože je představa, že pokud by se přebíraly, tak veškeré majetky všech tělovýchovných jednot. Dle mého názoru k tomu dojde nejdříve od ledna příštího roku v návaznosti na projednávání rozpočtu na příští rok.

Uvažuje se s výstavbou rozhledny na Hořicích?

Já jsem se s touto iniciativou nesetkal, ale paní starostka mě upozornila, že taková existuje. V letošním roce, s ohledem na možnosti rozpočtu, s tímto nepočítáme. Nebránil bych se výstavbě rozhledny, pokud by to bylo financováno za výrazné pomoci cizích prostředků – Evropské unie, státu nebo kraje.

Odpovědi starostky PhDr. Jaroslavy Králové

Obyvatelé sídliště Sever musí snášet hluk z diskoték Storm a z restaurace Sýpky.

Jsou to zařízení, která slouží zábavě a je na městské policii, aby hluk nějakým způsobem regulovala. Víme o tom a především Storm je v hledáčku městské policie. Obliby těchto zařízení se mění. Myslím si, že se po čase zájem mládeže zase přesune jinam, jako tomu bylo u Kauflandu nebo u LuckyBreakClubu. Zakázat provozovat tuto činnost nemůžeme.

Z jakého důvodu má na Češkovicích někdo adresu Těchov a někdo Obůrka?

Správná adresa je Těchov. Někteří zřejmě používají adresu Obůrka z předchozích období.

Bylo by možné na zastávce autobusu Češkovice – chatová oblast zřídit osvětlení?

Bereme to jako podnět. Momentálně si ale neumím představit, že bychom tam postavili osvětlovací zařízení. Musí se prověřit technické možnosti.

Mohl by ve zpravodaji být zveřejněn počet občanů na schůzi a také dotazy a odpovědi?

Dotazy i odpovědi můžeme samozřejmě otisknout. (Vše bude otištěno stejně jako loni i předloni. – pozn. redakce)

Proč se k úpravě chodníku u Kauflandu přistupuje až letos?

Protože nebyly vypořádány majetkové poměry. Město nebylo vlastníkem pozemků. Muselo proběhnout získání pozemků od Jihomoravského kraje. Nyní jsme již vlastníky, je zpracován projekt a úprava proběhne.

Mohl by být vybudován důstojný chodník, který spojí sídliště Sever s přehradou?

Bereme jako podnět a zvážíme, zda takovou investici zahrnout do rozpočtu.

Bude provedena úprava a úklid přehrady?

To zcela určitě. Od dubna nastoupí veřejná služba, tedy zaměstnanci, kteří jsou zčásti placeni z úřadu práce, a oni dostanou za úkol tento úklid provést.

Proč není důkladně uklizena Rožmitálova ulice?

Provést úklid na území celého města naráz je velký problém. Musíme provést úklid alespoň zčásti a od dubna, kdy budeme mít k dispozici pracovníky, vyšleme je na ulici Rožmitálovu i na Wanklovo náměstí, aby provedli řádný úklid i v takových místech, kam se technika nedostane.

Proč chybí na webových stránkách odkazy na veřejně prospěšné nebo dobročinné organizace?

Tazatel se asi špatně podíval. Všechny tyto organizace, které mají webové stránky, tak na ty se lze ze stránek města prokliknout.

Proč byla vymyšlena a kolik stála mapa s cizojazyčnými popisky u hřbitova?

To je v souvislosti s realizací parkového parkoviště, které bylo financováno z peněz Evropské unie. K podmínkám získání dotace patří osadit takto zbudované místo nějakou připomínkou.

Mapy na území města jsou zastaralé a nekvalitní.

Souhlasím, že některé mapy nejsou již úplně vypovídající. V nejbližší době přibude nová kvalitní mapa u vlakového nádraží. Ta byla pořízena již loni. Letos je v plánu ještě další mapa.

Kolik má Blansko družebních měst a proč nejsou na webových stránkách na ně odkazy?

Město má pět družebních měst. Je to italské Scandiano, rakouský Mürzzuschlag, polská Legnica, slovenské Komárno a francouzský Bouloc. (Popis i odkazy na partnerská města na webu byly a jsou. – pozn. redakce)

Proč město zrušilo družební styky se sovětským Borisoglebskem a proč nedošlo k uzavření partnerské smlouvy s americkým Springfieldem?

S Borisoglebskem město nikdy družební vztah nemělo. Byl to vztah mezi okresem Blansko a Borisoglebskou oblastí. Co se týká Springfieldu, nevím, že by se o tom někdy uvažovalo.

Je pravda, že zahraničním hostem letošních tradičních oslav sv. Martina bude herec Chuck Norris, který letos oslavil 70 let? Jestliže ano, kolik bude Město jeho návštěva stát?

Tak já mohu prohlásit, že my jsme Chucka Norrise nepozvali, ale jestli hodlá navštívit naše město, tak ho rádi přivítáme.

výstava Cesty městy