Blansko je hospodářsky slabým regionem

17. března 2010, ostatní, přečteno: 3720×

Vláda ČR schválila Návrh aktualizace vymezení regionů se soustředěnou podporou státu na roky 2010-2013. Aktualizovaný seznam regionů připravilo MMR ČR z důvodů výrazného zhoršení hospodářské situace a prudkého nárůstu nezaměstnanosti v některých regionech. Nově mezi tyto regiony spadá i Blansko.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

MMR poskytuje pomoc hospodářsky slabým a strukturálně postiženým regionům již od roku 1999. Od roku 2004 pak v rámci programu Podpora regionálního rozvoje.  Předchozí seznam byl sestaven v roce 2006. Na zařazené okresy a obvody obcí s rozšířenou působností budou více soustředěny pobídky operačních a resortních dotačních programů.

Jednotlivé okresy jsou hodnoceny podle míry nezaměstnanosti a počtu uchazečů na jedno volné pracovní místo. Rovněž se vychází z daňových příjmů obcí z podnikajících fyzických osob, počtu podnikatelů (fyzických osob) na 1000 obyvatel a kupní síly obyvatel. Hospodářsky slabé regiony jsou charakteristické nízkou životní úrovní, nízkou hustotou osídlení a nadprůměrnou nezaměstnaností. Blansko je ve výčtu společně např. s Třebíčí, Děčínem, Bruntálem nebo Hodonínem.

průmyslová zóna
Průmyslová zóna Blansko-Vojánky.

Z rozpočtu MMR byly tyto regiony podporovány naposledy v roce 2007, kdy bylo na jejich podporu vyčleněno 461 mil. Kč. Letos se program na podporu rozvoje hospodářsky slabých a strukturálně postižených regionů otvírá znovu. Vyčleněno na něj je však jen 50 milionů korun. Částka by ale měla být ještě navýšena.

Cílem této finanční pomoci je posílit rozvojový potenciál regionů a snížit rozdíly mezi ekonomicky silnějšími a problémovými regiony.