Blansko má dva automaty na mléko

30. března 2010, ostatní, přečteno: 7451×

Samoobslužné stánky s čerstvým kravským mlékem se pomalu objevují v jihomoravských městech. Nyní k nim přibylo i Blansko. Ode dneška si budou moci zákazníci koupit první litry čerstvého mléka.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V Blansku jsou instalovány hned dva automaty na neupravené kravské mléko. Jeden na ulici Rožmitálově, přímo v centru města, druhý u Alberta u vlakového nádraží. Město Blansko vyšlo provozovateli vstříc a poskytlo k pronájmu plochy pro tyto automaty. „Automaty jsou majetkem společnosti ZEPO Bořitov. Zprovozněny budou v úterý 30. března odpoledne,“ upřesňuje zahájení provozu automatů hlavní iniciátor a podporovatel jejich zavedení v Blansku místostarosta Lubomír Toufar.

Automat na mléko

Jeden automat stojí cca 1 milion korun a je v něm část, v níž si zájemci mohou zakoupit nádoby na mléko buď plastové, nebo skleněné o objemech 0,5 nebo 1 litr. Automat funguje nonstop 24 hodin denně a je do něj možné umístit až 800 litrů mléka. O kvalitě zde prodávaného mléka, jeho zpracování a distribuce pomocí těchto automatů byl natočený krátký film. Ke zhlédnutí je v březnovém archivu Blanenského Videožurnálu.

Litr čerstvého nepasterizovaného plnotučného mléka z automatu přijde na 15 korun. Zatímco při nákupu prázdné lahve vám automat rozmění a drobné vrátí, za mléko musíte zaplatit přesnou částku. Mléko z automatu má obvykle přes čtyři procenta tuku. Hodí se proto také k dalšímu domácímu zpracování na smetanu, jogurt, kefír či tvaroh.

S rostoucím počtem těchto automatů se zvyšuje také počet kontrol ze strany státního veterinárního dozoru na prodejce tepelně neošetřeného mléka a mléčných výrobků. Nepřevařené mléko z automatu totiž může u některých jedinců vyvolat kampylobakteriózu, tedy akutní průjmové onemocnění. Proto je také na každém automatu výrazné upozornění na nutnost převaření mléka před jeho konzumací.

Podporu pro mléčné automaty vyhlásil Jihomoravský kraj. Vyčlenil na ně koncem roku 2009 1,5 mil. Kč a dotací do 100 tis. Kč podpoří v každém okrese aspoň jeden automat.