Dobrovolní hasiči v městských částech

23. března 2010, ostatní, přečteno: 5370×

Město Blansko má zřízeno sedm jednotek dobrovolných hasičů. Jsou to jednotky, které působí zejména v městských částech Těchov, Obůrka, Horní Lhota, Dolní Lhota, Olešná, Klepačov a Lažánky.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Je tedy zřejmé, že v samotném městě dobrovolní hasiči schází.Tento nedostatek je ale vyřešen tak, že pro zásahy na území samotného města Blanska je využíváno jednotky dobrovolných hasičů z Těchova. „Jednotka v Blansku zanikla již dávno, někdy před rokem 1980. Obnovit vše by vyžadovalo mít na co navazovat i značné finanční investice v řádu milionů korun, které není obzvláště v dnešní době možné zajistit,“ uvedla vedoucí odboru hospodářské správy Hana Nedomová. Také proto má těchovský sbor 13 členů. Další jednotky mají po devíti členech.

Hasiči na Olešné 1929

Jednotky spadají do kategorie 5, tzn. že mají na starost např. následné požáry nebo technické zásahy. Hasiči z Olešné odstraňují popadané stromy, zajišťují průjezdnost silnic, hasiči z Dolní Lhoty zase čistí koryto řeky Svitavy, především v oblasti jezu. Vybavenost jednotek pro kategorii 5 je až na Horní Lhotu plná. Ale i tam se má situace brzy vyřešit, slibuje Hana Nedomová.

Financování jednotek dobrovolných hasičů probíhá především z rozpočtu Města. Město Blansko za poslední tři roky investovalo na provoz a zajištění akceschopnosti hasičských jednotek 1.243 tis. Kč. Pro jejich financování je rovněž využívána možnost získání dotací z rozpočtu Jihomoravského kraje. V posledních letech se podařilo získat statisícové dotace povětšinou investičního charakteru. V roce 2009 se podařilo získat investiční dotaci z JmK ve výši 500 tis. Kč a neinvestiční  250 tis. Kč. Za tyto prostředky byla pořízena přenosná motorová stříkačka pro SDH Horní Lhota a Dolní Lhota. SDH Olešná obdržel novou výstroj a výzbroj. Z městského rozpočtu se přispívalo více jak 220 tis. Kč. Na rok 2010 má Město zažádáno o dotaci ve výši 100 tis. Kč.

Dobrovolní hasiči, to není jen ochrana majetku a výjezdy, ale podílí se také na kulturním, sportovní a společenském životě v obci. Pořádají taneční zábavy, organizují dny dětí, brigády, starají se, o co je potřeba. Aktivní jsou např. hasiči na Klepačově, kde loni opravili a seřídili zvoničku.

Hovoří se tom, že sbory dobrovolných hasičů stárnou. Základny mají i přes 50 členů, ale smlouvu s Městem má jen několik vybraných z nich. I tak je někde problém s přirozenou obnovou členské základny. Týká se to především Lažánek a Horní Lhoty. Jednání o tom, jak tento nepříznivý vývoj zvrátit se už připravují.