Základní informace pro zájemce o náhradní rodinnou péči (NRP) osvojení nebo pěstounskou péči

18. března 2010, zprávy z MěÚ, přečteno: 3790×

Žadatelé, kteří chtějí získat dítě do NRP, si musí na příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností podat žádost, ve které vyjádří své představy o dítěti. Vyplní tiskopisy a předloží požadované doklady. Po zkompletování všech dokladů je rodina navštívena sociální pracovnicí odboru sociálních věcí k provedení sociálního šetření v rodině.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Postup:

1. Městský úřad Blansko – odbor sociálních věcí

  • podání žádosti, shromáždění veškerých písemných materiálů

2. Krajský úřad Jihomoravského kraje v Brně – odbor sociálních věcí

  • psychologické vyšetření, příprava žadatelů k přijetí dítěte, zařazení do evidence žadatelů o NRP

Nejdůležitějším kritériem pro vhodnost žadatelů o NRP je přirozený věkový rozdíl mezi přijatým dítětem a žadateli, dobrý zdravotní stav, bezúhonnost a vyhovující bytové, sociální a majetkové poměry. Poté je kopie celého spisu odeslána na Krajský úřad Jihomoravského kraje v Brně. Tam je provedeno psychologické vyšetření psychologem KrÚ v Brně, žadatelé se zúčastní přípravy k přijetí dítěte do rodiny a následně je vydáno rozhodnutí o zařazení či nezařazení do evidence žadatelů vhodných stát se osvojiteli nebo pěstouny.

Zprostředkování osvojení a pěstounské péče mohou provádět pouze krajské úřady, Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR a Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí se sídlem v Brně. Ostatní právnické či fyzické subjekty mohou pouze na základě pověření z MPSV nebo KrÚ vyhledávat osoby nebo děti vhodné pro NRP.

V roce 2009 podaly na MěÚ Blansko žádost o osvojení dítěte celkem 4 manželské páry a na svěření dítěte do pěstounské péče 2 páry. K 31.12.2009 jsme evidovali celkem 8 žádostí manželských párů o osvojení a 3 páry o pěstounskou péči. (V těchto číslech není zahrnuta příbuzenská pěstounská péče.) V loňském roce jsme měli v našem regionu jedno vhodné dítě do NRP. Do klasické pěstounské péče převzali dítě tři manželské páry a jedno dítě bylo svěřeno do péče budoucích osvojitelů.

V roce 2009 OSPO pracovalo celkem s 35 rodinami, které měly v pěstounské péči celkem 44 dětí (klasická pěstounská péče + příbuzenská pěstounská péče). V letošním roce zatím nebyly podány žádné žádosti o osvojení a ani o pěstounskou péči.

Pracovnice zabezpečující agendu NRP je se žadateli a pěstouny v častém kontaktu, sleduje vývoj dětí, které byly svěřeny do NRP; přitom je povinna navštěvovat rodinu, kde dítě žije, popřípadě jiné prostředí, kde se dítě zdržuje, nejméně jednou za 3 měsíce v období prvních 6 měsíců péče nahrazující péči rodičů, a poté v souladu se zájmy dítěte podle potřeby, nejméně však jednou za 6 měsíců.

Máte-li zájem o některou z forem NRP, nebo nějaké dotazy, kontaktujte:

MěÚ Blansko
odbor sociálních věcí – oddělení sociálně právní ochrany
nám. Republiky 1
Mgr. Jana Fadrná
tel.: 516 775 358
e-mail:
fadrna@blansko.cz