Lidé chtějí po Městě odškodnění za úrazy na chodnících

25. března 2010, zprávy z MěÚ, přečteno: 3427×

V souvislosti s novým zákonem upravujícím odpovědnost za nehody na chodnících letos Město Blansko eviduje 14 žádostí o náhradu škody na zdraví a 5 na majetku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Poškození požadují od Města náhradu škody ve 14 případech na zdraví a v jednom případě na majetku. To když mladý kluk uklouzl a spadl na svou kytaru. V případě úrazů se jedná o zlomeniny, obraženiny, vyvrknuté kotníky apod. Většinou se jedná o starší občany, jen dva z poškozených jsou mladí lidé. Čtyři vozidla byla poničena sněhem spadlým ze střechy budov v majetku Města.

Žádosti přicházely postupně. Je ale možné rozpoznat několik vln, kdy se úrazy stávaly, podle změn počasí. Bylo to začátkem ledna a pak kolem 20. února. Nejvíc úrazů se ale stalo v druhé polovině února. Oproti loňskému roku evidují na úřadě nahlášených úrazů jednoznačně víc. „Mívali jsme za zimu tak tři nebo čtyři škodní události. K navýšení přispělo dle našeho názoru několik věcí – změna zákona o odpovědnosti vlastníka, změny ve vyplácení nemocenské a obrovská medializace. Dle informací, které máme z pojišťovny, se ale ani tak nezvýšil počet úrazů, jen je namísto majitelů přilehlých nemovitostí hlásí mnohem více města,“ říká Jan Šustáček z finančního odboru.

Nahlášené události Město předá pojišťovně. Ta vyzve poškozeného i Město k doložení potřebných podkladů. Město předkládá plán zimní údržby a uvádí vše, co udělalo pro zlepšení pochůznosti chodníku. Poškození musí naopak prokázat, že udělali všechno pro to, aby úrazu předešli. Např. že použili uklizený chodník, zimní obuv apod. Podle zprávy od lékaře a dalších informací pak pojišťovna spočítá náhradu. Nezáleží tedy na tom, kolik lidé od Města požadují peněz, náhradu počítá pojišťovna podle svých tabulek. Město má v těchto případech spoluúčast tisíc korun.

Pojištění obecné odpovědnosti, které má Město Blansko sjednané, je využíváno nejvíc v zimě. Jiné pojistné události řeší tak jednou za dva až tři roky. Dnes Město Blansko za pojištění zaplatí 35.000 Kč, ale protože jeho výše se odvíjí od škodných událostí v předchozím roce, je téměř jisté, že v příštím roce bude o něco vyšší.