Město proškolí úředníky za evropské peníze

8. března 2010, ostatní, přečteno: 3946×

Za peníze z projektu Operační program lidské zdroje a zaměstnanost (OPLZZ) z evropských fondů se nyní mohou proškolit nejen blanenští úředníci.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Město zareagovalo na výzvu v oblasti podpory 4.1 Posilování institucionálních kapacity a efektivnosti veřejné správy – zajištění vzdělávání v iGovernmentu a obdrželo oznámení o schválení dotace. Rozběhl se tak systém školení, jehož okruhy stanovilo ministerstvo a které lze z těchto peněz školit. Na otázky odpovídá regionální manažer pro tato školení Radim Bláha.

EU Operační program  lidské zdroje a zaměstnanost

Jaké oblasti školíte?

Jedná se o  počítačové kurzy – Czech Point je hlavním kurzem. Dalšími jsou školení kancelářského balíku – Word a Excel, práce a vše ostatní, co souvisí s  datovou schránkou, konverze dokumentů pro datové schránky z listinné do elektronické podoby a naopak. Kurzy jsou naplánovány zatím do letošního podzimu s tím, že probíhají školení na datové schránky, konverze dokumentů a programu pro práci s textem Word. Následovat bude školení programu Excel. Čekáme také na schválení nových témat, abychom mohli vypsat další kurzy.

Pro koho je školení určeno?

Pro úředníky Městského úřadu Blansko, zaměstnance příspěvkových organizací, zastupitele a pro úředníky pověřených obcí ve správním obvodu a jejich volené orgány. Vzhledem k dotaci jsou všechny kurzy bezplatné.

Kolik peněz na školení Město Blansko může dostat a kolik za to vyškolí celkem lidí?

Požadovali jsme celou možnou částku, tedy 2,7 mil. Kč. Věříme v získání 100% částky a že ji i vyčerpáme. V letech 2009–2011 má být vyškoleno celkem 1.020 účastníků.

Jak dlouho celý projekt potrvá?

Školit budeme celkem tři roky. Začít jsme mohli tři měsíce před podáním žádosti, takže první kurzy proběhly již loni v září. Např. větší hromadné školení spisové služby s návazností na datové schránky pro celý správní obvod proběhlo v blanenském kině. Samotná žádost byla podána v polovině listopadu 2009. Ke dnešnímu datu je již proškoleno 414 účastníků.

školení Egon
Školení pro deset účastníků probíhají v malé zasedací místnosti MěÚ Blansko.

Kolik bude kurzů?

Počet kurzů je daný výší získané dotace. Předpokládáme, že proběhne 77 školení.

Budou z dotace hrazeny i pomůcky na školení?

Z dotace jsme pořídili i nezbytné vybavení, což je deset notebooků, každý s externí klávesnicí a myší. Vzhledem k tomu, že jsme pořídili notebooky, je možné školit prakticky kdekoliv, kde je dostatek prostoru a připojení k internetu – tzv. mobilní učebna. V současné době probíhají školení v malé zasedací místnosti v budově na nám. Republiky 1.

Kdo účastníky školí?

Účastníky kurzů školí zaměstnanci Města Blansko, pracovníci oddělení informatiky – Radim Bláha, Filip Šváb a Josef Hejč. Školení zaštiťuje Institut pro místní správu Praha, na jehož stránkách a v jeho výukovém programu ELEV výuka probíhá. Většina jednodušších kurzů je distančních, náročnější témata pro méně osob jsou školena prezenčně. Systém je ale flexibilní v tom, že kurzy jsou vypsány v obou systémech a co je školeno prezenčně si každý může doma projít i na dálku a zopakovat. Osnovy jsou stejné. Výhodu je i to, že si lze kurzy zopakovat kdykoliv znovu.

Kde jsou informace o kurzech?

Informace o jednotlivých školeních i podmínkách jsou na internetu: http://elev.institutpraha.cz/regman/blansko.html.

Co kurzy účastníkům přinesou?

Samozřejmě nové znalosti v dané oblasti. Způsob práce se hodně mění, je potřeba znát práci s počítačem i novými systémy propojenými se státní správou, jako je Czech Point, datové schránky apod. Absolventi získají certifikát, který se započítává do systému povinného vzdělávání úředníků, který např. na MěÚ Blansko běží.