Průzkum veřejného mínění – úklid sněhu

21. března 2010, ostatní, přečteno: 5945×

Studenti 2. ročníku obchodní akademie provedli v rámci výuky podrobný průzkum názoru blanenské veřejnosti na úklid sněhu v Blansku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Průzkum:

Kritika na údržbu komunikací a veřejných prostranství města Blanska v zimních časech – to je téma, které jsme v letošní zimě slyšeli ze všech stran poměrně často. V průběhu sněhové kalamity se například v novinách objevila kritika na firmu Technické služby Blansko, s. r. o., kde v Úvodníku autor zmiňoval, že bývalá firma Selio, jejíž sídlo se nedávno přestěhovalo do Boskovic, pracovala oproti Technickým službám na plný výkon. Situace byla v tomto zimním období ještě o to napínavější, protože vstoupil v platnost nový zákon, který stanovil obcím povinnost odklízet sníh i z obecních komunikací, jež jsou před budovami a o které se doposud starali majitelé budov nebo nájemníci.

Otázka, jaký názor panuje mezi našimi spoluobčany na problematiku odklízení sněhu v Blansku zaujala nás – studenty druhého ročníku Ekonomického lycea Obchodní Akademie. Za pomoci našeho třídního učitele jsme sestavili dotazník, přičemž jsme využili teoretické poznatky z výuky společenských věd. S tímto dotazníkem, tabulkou na odpovědi, s odhodláním a v neposlední řadě i s teplým oblečením jsme na konci zimy, v únoru 2010, zjišťovali za mrazivých podmínek někdy neméně mrazivé informace a byli jsme zvědaví na to, jaký je názor lidí, kteří se s problémy na blanenských komunikacích museli potýkat po celé období, kdy bylo Blansko „pod sněhem“.

Nejprve jsme vyzpovídali několik spolužáků a učitelů a poté jsme se vydali do centra dění, tedy mezi občany Blanska a ty, kteří v Blansku pracují. Vytipovali jsme si místa s větší koncentrací lidí a tedy s více možnostmi k získání odpovědí. Dotazovali jsme se především u nádraží, před nemocnicí, v centru města, před obchodními domy a na sídlištích.

Názory i odpovědi lidí se různily. V centru, kde je sníh odklizen na elegantních hromádkách, se k nám dostávali odpovědi typu: „Nemám čas... Přijde mi to uklizený... Nebydlím zde...“ Jakmile jsme vstoupili do tajuplných sídlištních koutů města Blanska, začalo nám najednou připadat, že obyvatelé těchto končin nejsou ze stejného města jako ti z centra, protože byli mnohem ochotnější odpovídat na naše otázky – jestli to nebylo absencí elegantních hromádek odklizeného sněhu...?

A jaké jsou tedy výsledky našeho šetření?

Na náš dotazník odpovídalo celkem 311 osob. Nejmladší dotázanou osobou byla 13letá dívka a nejstarším dotázaným byl 87letý muž. Průměrný věk všech dotázaných byl 33 let. Z těchto 201 dotazovaných bydlí v Blansku a 229 jich tu pracuje nebo studuje.

S údržbou silnic a chodníků v Blansku je více než polovina dotázaných nespokojena a pouze 12 % je spokojeno.

spokojenost s údržbou – graf

Alarmujícím bylo pro nás zjištění, že pouze 2 % dotázaných si myslí, že by komunikace v Blansku nemohly vypadat lépe (že by odpovídali zaměstnanci Technických služeb s. r. o.?) a celých 86 % si myslí, že by komunikace v Blansku, co se úklidu sněhu týče, mohly vypadat lépe.

Více než polovina dotázaných si také myslí, že firma Technické služby Blansko, s. r. o. nedělá maximum pro údržbu komunikací v Blansku. Necelých 20 % lidí si myslí opak a přesně čtvrtina dotázaných neví.

Polovina lidí se domnívá, že stav komunikací a chodníků v Blansku je stejný jako v době, kdy se o komunikace starala soukromá firma Selio. Avšak více než třetina dotazovaných je přesvědčena o tom, že se stav údržby komunikací v Blansku zhoršil poté, co se o ně již nestará firma Selio, s. r. o.

O tom, že na blanenských komunikacích a to především chodnících není bezpečno, svědčí skutečnost, že tuhle zimu spadlo na našich komunikacích 43 % dotázaných a z nich si dokonce 32 z dotázaných osob přivodilo úraz.

Na webových stránkách města Blanska se dozvídáme, že město Blansko je pojištěno na případné škody způsobené pády a následnými úrazy na obecních komunikacích. Nikde se nám ale nepodařilo najít, jakou částku město Blansko za tuto pojistku platí a stejně tak by toto zajímalo i 70 % dotázaných.

Velice nás překvapilo, že pouze 16 % z dotázaných si myslí, že stav komunikací a chodníků v Blansku je lepší ve srovnání s jinými městy. Oproti tomu si však třetina dotázaných osob si myslí, že stav komunikací a chodníků v Blansku je horší než jinde a zbylých 42 % je toho názoru, že stav komunikací a chodníků v Blansku je totožný s jinými městy. Zbylých 9 % z dotázaných za celou letošní zimu nevyjeli z Blanska a tudíž nemají možnost srovnání s jinými městy.

úklid v Blansku a jiných městech

Na poslední otázku, která byla otevřená a dotazované osoby v ní měly navrhnout něco, co by zlepšilo stav údržby komunikací v Blansku se nejčastěji objevovaly odpovědi:

  1. využít na odklízení sněhu nezaměstnané osoby
  2. provádět častější údržbu a posyp hlavně chodníků
  3. zaměstnat více lidí (částečně koresponduje s bodem 1)
  4. zabezpečit kvalitnější údržbu (koresponduje s bodem 2)
  5. změnit vedení Technických služeb s. r. o. 

V průběhu naší ankety jsme se od našich spoluobčanů dozvěděli také jiné informace, které se nám nepodařilo „zaškatulkovat“, ale protože se nám jeví jako podnětné, tak je uvádíme nyní:

  • na mnoha parkovištích byla výrazně omezená kapacita parkovacích míst, na náměstí Míru nebylo možné zaparkovat na místě pro invalidy, protože tam byl neodklizený sníh
  • z důvodu rizika upadnutí a možného zranění na neupravených chodnících starší lidé raději nevycházeli z domů
  • ze stejného důvodu většina lidí chodí po silnicích, čímž se ovšem výrazně zvyšuje riziko dopravní nehody a následně úrazu
  • bylo by vhodné odklízet sníh z blanenských komunikací i v době kdy nesněží, aby se uvolnil prostor pro případ, kdy opět začne sněžit a bude zapotřebí místo pro rychlé odklizení sněhu z komunikací
  • lidé by chtěli, aby jim město přispívalo na údržbu chodníků před jejich domy, nebo aby jim alespoň za úklid obecních komunikací poděkovalo, případně je o toto před zimním obdobím slušně požádalo
  • občané by uvítali zveřejnění výše částky pojištění, kterou město platí za případné úrazy na neuklizených obecních komunikacích 

Co říci závěrem? Domníváme se, že se nám podařilo zmapovat a vyhodnotit názory blanenské veřejnosti na stav zimní údržby komunikací na území města Blanska. Z výsledků je zřejmé, že po této zimě převládá mezi blanenšťáky nespokojenost s touto činností. Je nám sice jasné, že v době ekonomické krize není financí nikde nazbyt, ale přece jen je podle názorů obyvatel Blanska co zlepšovat. Doufáme, že výsledky našeho průzkumu budou podnětem pro zamyšlení kompetentních osob a že zimní údržba komunikací v Blansku bude v budoucnu již jen lepší.

studenti 2. ročníku OA a SZdŠ Blansko
obor Ekonomické lyceum