Trénování paměti v poradně pro rodinu

15. března 2010, zprávy z MěÚ, přečteno: 3674×

Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v Blansku pořádá kurzy Trénování paměti již několikátým rokem. V tuto chvíli běží dlouhodobá skupina v domě s pečovatelskou službou na ulici 9. května, která může přijmout 2–3 nové zájemce.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Končí další skupina otevíraná loni. Zcela nová skupina se bude otevírat v září 2010. Aktuální informace jsou na webových stránkách poradny. Tyto kurzy tréninku paměti jsou zaměřeny na různá cvičení, kterými procvičujeme např. krátkodobou či dlouhodobou paměť, také matematické nebo kognitivní schopnosti. Důležité při těchto skupinách je také společné setkání, pro staršího člověku, kterému leckdy chybí kontakt s okolím, je takové setkání velkým přínosem, a to nejen z hlediska tréninku paměti.

Národní týden trénování paměti v Poradně pro rodinu manželství a mezilidské vztahy Blansko
15.–21. března 2010

Cílem národního týdne trénování paměti je zdůraznit nejen seniorům, jak důležité je trénování paměti. Trénování paměti je nástroj ke zlepšování nejen paměti, ale i dalších kognitivních funkcí mozku a sebevědomí.

Trénink paměti je velmi důležitý pro všechny věkové kategorie, zejména pro lidi postižené mozkovou mrtvicí, Alzheimerovou chorobou či jiným onemocněním je trénování paměti velmi důležité. V dnešní době existuje velké množství odborné literatury, kde můžeme najít cvičení k trénování paměti, pro inspiraci uvádíme některé příklady námi používané literatury:

J. Suchá: Trénink paměti pro každý věk
J. Suchá: Cvičení paměti pro každý věk
A. D. Bragdon: Hry pro levou polovinu mozku
A. D. Bragdon: Trénink obou polovin mozku
J. Klucká, P. Volfová: Kognitivní trénink v praxi

Zajímavé jsou také internetové stránky Zdeňky Adlerové – http://treninkpameti.webnode.com, kde můžeme najít příklady různých cvičení, návodů a inspirací.