Zahájení turistické sezony 2010 aneb Pochod žíznivých aristokratů

11. března 2010, ostatní, přečteno: 5473×

Slavnostní zahájení turistické sezony v destinaci Moravský kras a okolí, které mají první dubnovou neděli už tradičně v režii města Blansko, Boskovice a Pivovar Černá Hora, se pokaždé odehrává ve znamení dobré nálady, dobrého pití a dobré muziky. A k tomu vždy patří ještě špetka recese. Letos proběhne opět v areálu černohorského pivovaru, a to o velikonoční neděli 4. dubna 2010.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jaro se blíží mílovými kroky a za dveřmi je nová turistická sezona. Kam jinam se vydat na svůj první jarní výlet než do kraje ponorných řek a bílých skal, zajímavých památek, ale také skvělého černohorského piva – do Moravského krasu!

PLAKÁT AKCE PRO VÁS! [pdf]

Zahájení budou předcházet turistické pochody se startem v Blansku a Boskovicích,  které zavedou kroky a kola účastníků do Černé Hory, aby se zde mohli na nádvoří pivovaru zúčastnit bohatého kulturního programu a ve 14.30 hodin slavnostního zahájení nové turistické sezony a symbolického zakrojení do prvního letošního turistického salámu.

Zámek

Je také nepsaným pravidlem, že součástí této stále oblíbenější akce je vždy pokus o nový český rekord v netradiční disciplině. Ani letošek nebude výjimkou a organizátoři hodlají během akce vytvořit za dohledu komisaře z agentury Dobrý den z Pelhřimova rekord v počtu majitelů zámků.

Přesný popis rekordní disciplíny, tak jak byl dohodnut s Agenturou Dobrý den:

Cílem je shromáždit na uzavřeném nádvoří černohorského pivovaru v jednom okamžiku co nejvíc lidí, kteří „mají zámek“. U hlavního vstupu do nádvoří Pivovaru Černá Hora bude od 12.00 do 13.30 h započítán každý, kdo prokáže že “má zámek”, a to buď výpisem z katastru nemovitostí (tj. vlastní skutečný zámek) a nebo tím, že si přinese libovolný trojrozměrný předmět, který se nazývá zámek, např. visací zámek, zámek na kolo, dozický zámek, papírový model zámku (nikoliv hradu), zámek na volant, pistoli s perkusním zámkem, Kafkovu knihu Zámek atd.

Nejoriginálnější a největší či nejmenší zámky budou na závěr odměněny. Odměnu si jistě vyslouží i ti, kteří zvolí na svůj výšlap oděv hodný pravých aristokratů, třeba tzv. crossdressing1). Všichni majitelé zámků obdrží v bráně pivovaru obvyklou poukázku na nápoj zdarma a budou se moci zúčastnit losování o zajímavé ceny věnované organizátory.

A proč právě tento rekord?

Krize nekrize, proč by se to u nás o první aprílové neděli nemohlo zámožnými aristokraty a majiteli zámků jen hemžit? Dokažme, že náš „Rej v pivovaru“ svou okázalostí překoná i onen pověstný „Ples v opeře“! A navíc, vždyť na Blanensku a Boskovicku máme přece spoustu krásných zámků s  bohatými sbírkami! Připomeňme všem, že stojí za to je navštívit!

Za všechno totiž může (jako obvykle) Kašpar Krása Blanenský a jeho přítel Sir Archibald Base. Archibald sice rád chodil na výšlapy do Černé Hory (jelikož cesta vedla od Hořic na sever, říkával tomu „Nordic Walking“), ale pořád si stěžoval, že mu scházejí podobná setkání aristokracie, jako u něj doma ve Skotsku. Kašpar Krása by pro přítele takovou sešlost milerád uspořádal, ale protože věděl, jak škaredě by se na podobné setkání mračil jiný člen jejich turistické smečky, Petr Bezruč, známý svými výpady proti markýzi Gerovi a jemu podobným, musel vše zaonačit tak, aby se takříkajíc Archibald nažral a Bezruč zůstal celý. A tak v roce 1910 o velikonoční neděli zorganizoval „Pochod žíznivých aristokratů“. Na odpolední pivko do černohorského pivovaru pozval všechny, „kdo mají zámek“. Krása správně předpokládal, že setkání si nenechají ujít jak okolní šlechtici, tak i prostí lidé, kteří správně pochopí, že pod slovem „zámek“ se může skrýt opravdu ledacos. Majitelů „zámků“ se sešlo opravdu hodně. Pivo teklo proudem a spokojeni byli všichni, Sir Archibald Base, jenž u jednoho stolu blazeovaně konverzoval se zdejšími aristokraty, i Petr Bezruč, který u jiného stolku živě besedoval s turisty i místními, kteří si prostě přišli užít jaro, čerstvý vzduch a zahnat žízeň.

Na počest 100. výročí tohoto praštěného pochodu se proto vydejme na cestu i my. Ať platí: Co Čech to muzikant, co Moravák, to aristokrat!

Turistické pochody do Pivovaru Černá Hora

Start z Blanska bude mezi 8. a 10. hodinou na zámku a po obvyklých trasách.

9 km – Hořice – Jedle – Černá Hora
12 km – Blansko zámek – Hořice – Jedle – Černá Hora
25 km – Blansko zámek – Bukovec – Milonice – Újezd u Černé Hory – Lubě – Žernovník – Černá Hora

Pro ty, kteří se chtějí vydat po 9 km dlouhé trase Hořice – Jedle – Černá Hora, zde bude opět možnost výjezdu na Hořice autobusem. Odjezdy autobusu v 8.30, 9.00 a 9.30 h z parkoviště u Restaurace Sýpka.

Start z Boskovic v 9.00 h z parkoviště u Zlaté růže.

pěší trasa 12 km – autobus na Lipůvku, Lipůvka – Hořický hřbet – Bukovec – Jedle – ČH

cyklotrasa 35 km – Boskovice – Domanka – Kuničky – Rájec – Černá Hora

Start cyklistů z Brna v 10 h od Obchodu s nápoji Baráček, Brno-Řečkovice

28 km – Pivní stezkou Petra Bezruče 

Doprovodné akce se startem z Brna 

„Ve stopě Petra Bezruče s Josefem Zimovčákem“ aneb žízniví aristokraté pádí na kole do Černé Hory

Při startu cyklistického nezávodu v 10 h slavnostní ceremoniál za přítomnosti zajímavých osobností.    

Štafetový běh s turistickým salámem Z Brna přes Blansko do Pivovaru Černá Hora – start běžců HORIZONT EXTREM TEAMU v 10 h. Informace o trati běžců na www.pivovarcernahora.cz.

PROGRAM NA NÁDVOŘÍ PIVOVARU

12.00–13.30 – sčítání osob pro vytvoření rekordu „Nejvíce majitelů zámků“

(prokázat se jako majitel zámku můžete výpisem z katastru nemovitostí, či jiným zámkem – visací zámek, zámek na kolo, dozický zámek, papírový model zámku, zámek na volant, Kafkův Zámek...)

  • v průběhu sčítání bude hrát kapela Prakl
  • soutěže pro děti

14.30–15.30 – slavnostní zahájení turistické sezony, vyhlášení výsledku rekordu
15.30–17.30 – koncert skupiny Bokomara
16.30–18.00 – rozvoz účastníků autobusy na vlakové nádraží Rájec-Jestřebí

Účastníky akce čeká posezení v příjemném prostředí, pohoštění, prezentace zámků z Blanenska a  Boskovicka, losování o zajímavé ceny a také soutěž o největší/nejmenší a nejoriginálnější zámek. Oceněna bude nejpočetnější organizovaná skupina účastníků!

Český rozhlas Brno
Mediálním partnerem akce je Český rozhlas Brno.

1) crossdressing – nápaditý koktejl, který na jednom oblečení mixuje sportovní styl s elegancí a kombinuje kontrastní prvky napříč současnými i minulými módními styly nebo jinak řečeno elegantní oblečení aristokracie vhodné pro dálkové pochody

Jiří Kučera