Budoucnost blanenské knihovny – vzdělávání i ediční činnost

11. května 2010, kultura, přečteno: 3015×

Nejbližší plány blanenské knihovny představil na tiskové konferenci její ředitel Pavel Přikryl.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

O přestěhování cizojazyčného oddělení z objektu na ulici K. J. Mašky do hlavní budovy na ulici Rožmitálově jsme čtenáře již informovali, stejně jako o tom, že knihovna nyní odebírá tři cizojazyčné časopisy/noviny se zaměřením na jazyky EU – francouzštinu, němčinu a angličtinu. Novinkou ale je hned několik zajímavých změn a výukových kurzů připravovaných na druhou polovinu tohoto roku.

Na podzim by se měl rozjet projekt „Blanenská univerzita (nejen) pro seniory“. Bude to cyklus deseti přednášek s tématikou Evropská unie. Termínově bude kopírovat školní rok, uskuteční se od září 2010 do června 2011. Nábor zahájí v knihovně v květnu. Maximální počet účastníků je 70 a už nyní, bez velké propagace, je dle slov ředitele knihovny Pavla Přikryla zájem velký.

Městská knihovna Blansko – vchod

Dalším připravovaným projektem je kurz tvůrčího psaní s názvem „Zelená tužka“. Je prvním podobným kurzem v Blansku. Účast v něm je ovšem limitována věkem. Pořadatelé si určili jako nejnižší věkovou hranici 15 let, horní omezena není. V kurzu by mělo být maximálně 15 účastníků. S kurzem tvůrčího psaní přímo souvisí další aktivita, jíž je projekt „KRALIK aneb Krásná Literatura Kraje“. Jedná se o technicky jednoduchou a ekonomicky nenáročnou ediční činnost knihovny. A právě díla vytvořená v kurzu tvůrčího psaní by měla být mezi vydanými publikacemi v této edici.

Úplně první knihou vydanou v této edici je dětská poezie blanenské autorky Květy Pokorné POVÍDÁNÍ SE SLUNÍČKEM. Její křest se uskuteční 28. května v 18.00 hodin v knihovně. V kulturní programu vystoupí s dramatizací dětských veršů žáci ZUŠ Blansko.

V plánech je také nová služba. Dříve měla knihovna sezonní pobočku na koupališti. Ta by měla letos obnovit činnost. K dispozici budou pro návštěvníky především časopisy. Nepůjčíte si tam sice úplně nejnovější výtisky, ty musí zůstat po nějakou dobu v knihovně, ale k dispozici budou nedávná vydání známých společenských magazínů.

Oživit by měly další chodby v knihovně. Děti ze základní umělecké školy již vymalovaly pohádkovými postavami přízemí. V plánu je pokračování výmalby v prostoru 2., 3. a 4. poschodí. Změnit se má ale námět. Nebude už zaměřený jen na děti, ale obecně na to, že se jedná o kulturní zařízení, o knihovnu.

Další plánovanou aktivitou je organizování návštěv zejména alternativních divadelních představení v brněnských divadlech. „Víme o tom, že do brněnských divadel jezdí např. senioři nebo je lidé z Blanska navštěvují samostatně, ale my se chceme zaměřit hlavně na zájemce o alternativní divadla, klubová divadla či chcete-li divadla malých forem. Těch označení je mnoho. Jezdit by se mohlo každý měsíc. Využijeme při tom zkušeností a přehledu naší zaměstnankyně paní Lenky Čepové,“ informuje Pavel Přikryl.

Letošní podzim bude na novinky bohatý. Spuštění se dočkají nové webové stránky knihovny. Aktualizována by na nich měla být především regionální činnost. V plánech knihovny dále zůstávají osvědčené akce, jakým jsou např. výstavní činnost se zaměřením na regionální a mladé autory, spolupráce s blanenskými školami, různorodé přednášky, autorská čtení, prezentace spisovatelů a jejich děl nebo vlastivědná putování.