Návštěva partnerského města Komárna

20. května 2010, ostatní, přečteno: 6259×

Ve dnech 30. 4. až 2. 5. 2010 jsem navštívila naše partnerské město Komárno, přičemž naše návštěva byla tentokrát zaměřena na sociální problematiku, na porovnání řešení problémů v této oblasti.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Komárno patří od roku 2005 mezi partnerská města Blanska. Vztahy mezi Blanskem a Komárnem vznikly již před rokem 1989, ale funkční se udržely pouze mezi kluby důchodců obou měst. Vedení města Blanska se proto pokoušelo posunout tyto kontakty i na oficiální úroveň, což se nám dosti dlouho nedařilo.

kašna v Komárně

Hlavním důvodem, domnívám se, bylo to, že Komárno má uzavřené partnerské smlouvy s dalšími dvěma českými městy: Kralupami nad Vltavou a Terezínem. S Terezínem má Komárno obdobné téma, což je pevnostní systém v obou městech. Kralupy a Komárno již mají celou řadu společných aktivit. Lze vycítit, že partnerství s Blanskem je tak trochu navíc, tím ovšem nechci říci, že bychom při své návštěvě Komárna narazili na nějaký nezájem, spíše vůči Komárnu bude muset být výraznější iniciativa na naší straně.

Do Komárna byla naše tříčlenná delegace pozvána na oficiální návštěvu u příležitosti tzv. Komárňanských dní, které město každoročně pořádá v termínu od 26. 4. do 2. 5. na počest osobnosti generála György Klapky. Generál Klapka v době Maďarské revoluce roku 1849 bránil město před císařskou armádou. Později sice musel kapitulovat a odejít ze země, ale podařilo se mu pro své vojáky zajistit beztrestnost.

Letošní ročník Komárňanských dní byl již devatenáctý. Je to opravdu obdivuhodný počin. Sedm dní naplněných sportovními utkáními, soutěžemi, kulturními akcemi a nejrůznějšími atraktivitami pro děti, mládež i dospělé.

Komárno však samo o sobě je velmi pěkné město a stojí za návštěvu. Leží u dvou řek, Dunaje a Váhu. Zachovaly se v něm cenné kulturní památky, z nichž nejvýznamnější je Komárňanská pevnost, největší pevnostní systém rakousko-uherské monarchie. Její rekonstrukce a smysluplné využití bude dlouhodobě největším „oříškem“ pro městskou samosprávu.

pevnost v Komárně

Za prohlídku stojí i historické jádro města, památková zóna, kde se nachází řada historických památek, mezi nimi i tři národní. Velkou atrakcí Komárna je tzv. Nádvoří Evropy v centru města, na němž bylo postaveno v nedávné době 45 domů, zastupujících typickou architekturu evropských zemí.

náměstí v Komárně