Policie vyzývala motorkáře, aby jezdili opatrně

7. června 2010, tiskové zprávy, přečteno: 4582×

Přes pět set motorkářů z různých koutů Moravy se sjelo v sobotu 5. června 2010 na již třetí ročník unikátní preventivní akce určené milovníkům jízdy v jedné stopě Nežij vteřinou 2010.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Akci pro ně uspořádali policisté, kteří během ní v areálu jeskyně Výpustek od 13 hodin společně s dalšími organizacemi vysvětlovali, jak se bezpečně chovat na silnici a jak strašlivé mohou být následky dopravních nehod, pokud je jejich účastníkem motocyklista.

Blanensko je totiž regionem, který je motorkáři velmi vyhledávaný. Bohužel to s sebou nese i to, že jsou zde velmi časté vážné dopravní nehody motocyklistů a v posledních letech nejsou výjimkou ani dopravní nehody motocyklistů se smrtelnými následky.

Policie České republiky na akci prezentovala následky dopravních nehod motorkářů na Blanensku, příchozí se také mohli podívat na ojedinělou prezentaci primáře brněnského traumacentra MUDr. Pavla Macha z operačních sálů,  na zařízení pro crash testy motocyklů z ČVUT v Praze nebo na nejmodernější vybavení Policie české republiky – motocykly, mobilní komunikační a kontaktní centrum nebo policejní vozy .

Účastníci se také dozvěděli, co znesnadňuje práci hasičům při dopravních nehodách. Na stánku autoškoly se mnozí zapotili při testech ze znalostí pravidel silničního provozu. Z víc jak 170 odevzdaných testů bylo pouze 32 testů bez chyby, dalších asi 70 s jednou chybou. Nejúspěšnější řešitelé testů pak získali na stánku kampaně Nemyslíš-zaplatíš hodnotné ceny.

Akce se zúčastnil také motocyklový závodník Jiří Trčka, který přítomným vysvětlil zásady bezpečné jízdy na motocyklu. V obležení bylo po celou dobu  stanoviště zdravotnických záchranářů, kteří učili, jak správně poskytovat první pomoc při dopravní nehodě motocyklisty nebo jak bezpečně zraněnému motorkáři sundat přílbu. K vidění byly také stánky s ukázkami ochranných prvků a ochranného oblečení pro milovníky jízdy v jedné stopě.

Přítomný blanenský farář Jiří Kaňa a farář z Křižanova a motorkář v jedné osobě Tomáš Holcner připravili pro účastníky akce krátkou vzpomínku na zesnulé motorkáře a zájemcům posvětili motocykly.

por. Mgr. Iva Šebková
Tisková mluvčí PČR Blansko