Solární panely v Blansku jen na střechy budov

10. června 2010, ostatní, přečteno: 4253×

Změnu územního plánu kvůli vybudování fotovoltaických elektráren zamítlo zastupitelstvo již na svém 16. zasedání 8. 12. 2009. Jednalo se o plochy v obcích Těchov, Olešná a Hořice.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Stalo se tak i přes přislíbené finanční příspěvky do rozpočtu Města. Navíc do schválení nového územního plánu nebude zastupitelstvo posuzovat nebo zpracovávat žádné návrhy na jeho změny.

„Město nepodporuje výstavbu solárních elektráren tzv. na zelené louce. Pro nás je to uzavřená kapitola a na území města Blanska prakticky tabu,“ potvrdil místostarosta Jindřich Král. Že blanenské zastupitelstvo rozhodlo správně, potvrzují dle jeho mínění i projednávání podobných změn v okolních obcích, např. Šebrově nebo Olomučanech.

budova zimního stadionu
Budova zimního stadionu.

„Město Blansko naopak nabízí k využití případným investorům střechy svých budov. Odbor komunální vytypoval např. zimní stadion, školní budovy nebo Dělnický dům,“ upozornil místostarosta Lubomír Toufar. I přesto nevidí moc reálně, že dojde k jejich využití. „Nejvýhodnější je pro investory letošní rok. Investice pak zbrzdí snížení výkupních cen od příštího roku a kapacita sítě. Pokud nemají investoři nasmlouvanou kapacitu pro připojení fotovoltaické elektrárny, nemají prakticky šanci připojit zařízení do sítě,“ je přesvědčený místostarosta Toufar.