Praha–Blansko, Blansko–Praha

9. července 2010, ostatní, přečteno: 3985×

Čím může obohatit náš region pražské děti a naopak, co může našim dětem přinést poznávání prostředí hlavního města? To si letos už podruhé vyzkoušeli žáci pátých tříd základní školy z Prahy 7 – Holešovic a páťáci ze ZŠ Salmovy v rámci partnerské spolupráce města Blanska a Prahy 7 – Holešovice.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Blanenští páťáci si Prahy také do sytosti užili. Absolvovali přijetí starostou v historické budově radnice Prahy 7, mohli obdivovat večerní představení Křižíkovy fontány. Mnozí se zatajeným dechem prožili svoji první jízdu metrem.

Následovala prohlídka historického centra s nejznámějšími památkami. Na Pražském hradě žáci se zájmem sledovali střídání hradní stráže. V horkém dni se zchladili v budově Národního muzea, kde je nejvíce zaujala expozice týkající se naší planety Země. Pražská škola připravila „blanenský šestiboj“, který probíhal na místním hřišti. Nebylo jediného žáka, který by se nesnažil o maximální výkon.

na Pražském hradě

Dalším působivým kulturním zážitkem byla návštěva zákulisí Hudebního divadla Karlín. Zde je čekal nevšední okamžik. Mohli přímo na jevišti zazpívat několik písní a vcítit se tak trochu do role opravdových umělců. V Praze nemohly naše děti vynechat prohlídku ZOO spojenou s cestou parníkem po Vltavě.

Poslední den děti trávily procházkou ve Stromovce, kde plnily na naučné stezce zajímavé úkoly. O její vybudování se zasloužil bývalý žák naší školy, současně žijící v Praze – Martin Bačkovský, který naše žáky při poznávání Prahy ochotně provázel. Tento týden utekl rychle jako sen. Kéž by podobné silné zážitky mohli prožít i žáci příštích pátých tříd.

Pražské děti přijala po příjezdu do Blanska starostka PhDr. Jaroslava Králová. Poté se seznámily s historií  a prošly zajímavými místy našeho města. Odpolední program si pro ně připravil soubor Drahánek. V následujících dnech procestovaly nejznámější kouty našeho regionu – v Moravském krasu si prohlédly Punkevní a Kateřinskou jeskyni, Rudické propadání – podívaly se i do větrného mlýna, navštívily boskovický zámek, hrad a židovské město.

Velkým lákadlem byla pro ně návštěva firmy Blata a předvedení jejich minibiků. Nemohly se dočkat také projížďky na koni na farmě manželů Polákových na Hořicích, která byla poslední akcí v jejich nabitém programu. Ve volném čase mohly využít minigolf v rekreační oblasti Palava a sehrály přátelské utkání ve vybíjené s našimi žáky. Odjížděly od nás unavené, ale velmi spokojené.

před vchodem do jeskyní

Pro obě skupiny dětí znamenají tyto výměnné pobyty poznávání regionů odlišných od jejich domovského prostředí, ale také příležitost k setkávání s  vrstevníky z jiných škol. Naše poděkování proto patří radnicím obou měst, díky jejichž finanční podpoře se tato akce uskutečnila.

Kateřina Forejtníková, Eva Kadrmasová
ZŠ a MŠ Blansko, Salmova 17