Městská knihovna Blansko v létě nezahálí

15. července 2010, kultura, přečteno: 3502×

V těchto prázdninových dnech se nabízí letní přemítání. Je totiž zajímavé pozorovat prázdninové chování ostatních. Kdo může, utíká z města – místa běžné, převážně pracovní aktivity, které se oddáváme většinu roku – a spěchá do přírody, cizích zemí nebo k moři.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Tato dualita, město – příroda, je protikladná. Ve městě se věci dějí, v přírodě se očekává klid. Aby se věci děly i na podzim, práce Městské knihovny Blansko v těchto dnech vrcholí.

Mimo běžnou činnost (půjčování knihovního fondu) a nově otevřené „letní půjčovny“ v blanenském aquaparku se od září rozjíždí několik nových a zajímavých projektů.

Stojíme na startovní čáře „Blanenské univerzity (nejen) pro seniory“ (pod záštitou starostky města Blanska PhDr. Jaroslavy Králové). Tento projekt s tématem „Evropská unie a my“ začíná ve středu 8. září 2010 a  o den později, ve čtvrtek 9. září, otevírá knihovna druhý rozsáhlý projekt zaměřený na tvůrčí psaní „Zelená tužka“.

V oblasti výstavnictví se finišuje na přípravě prvního „Salonu blanenských výtvarníků“, který představí tvůrčí, nápadité a šikovné ruce a hlavy občanů města Blanska.

V „tisku“ je druhý počin z projektu „KRÁLIK aneb Krásná Literatura Kraje“. Jedná se o technicky jednoduchou a ekonomicky nenáročnou ediční činnost, kterou knihovna zahájila 28. května 2010 vydáním knihy básniček pro děti autorky Květy Pokorné Povídání se sluníčkem. Druhým titulem tohoto projektu se bude prezentovat Městská knihovna Blansko a Základní umělecká škola Blansko slavnostním křtem v září. Jde o linoryty žáků ZUŠ (pod vedením paní učitelky Evy Juračkové), které doprovází texty několika známých pohádek. O jaké pohádky jde? To je překvapení!

Na podzim se můžete těšit z nabídky vlastivědných zájezdů tematicky zaměřených na soukromé statky regionu a jejich produkty, nebo do pohádkové země Vítězslavy Klimtové. Svoji činnost obohatíme komponovaným hudebním programem „Písně mého mládí“ věnovaný Rudolfu Cortésovi.

A co běžná práce? V letním období stačíme „vyčistit“ nešvary v počítačových programech, napastovat podlahy, vytřít regály, opravit knižní fond, prostě dát správné věci na správné místo. Na to nebyl v průběhu půjčovního roku čas (pro zajímavost: v hlavní budově knihovny na Rožmitálově ulici jsme vyřídili 139.852 výpůjček).

Těšíme se nejen na podzimní setkávání a přejeme příjemně prožitou dovolenou.

Mgr. Pavel Přikryl, ředitel Městské knihovny Blansko
Pavel Svoboda, zástupce ředitele Městské knihovny Blansko