Psí útulek nabízí i hotel pro psy

6. července 2010, ostatní, přečteno: 9405×

Za dobu své existence se blanenský útulek postupně vypracoval na kvalitní zařízení s profesionálními službami. Za úspěšnost v udávání nalezených psů získal dokonce ocenění v celonárodní soutěži psích útulků.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V měsíci květnu strážníci Městské policie Blansko provedli v šesti případech odchyt volně se pohybujících psů a umístili je do městského útulku. Majitelům psů za spáchaný přestupek hrozí pokuta v blokovém řízení do výše 1.000 Kč a ve správním řízení až 30.000 Kč.

Tak to je prakticky pravidelný odstavec z tiskové zprávy městské policie. Ta odchytává v ulicích Blanska volně pobíhající psy a umísťuje je do psího útulku.

Útulek pro psy Blansko

Útulek se nachází na jihozápadním
okraji města Blanska na ul. Brněnská
č.o. 25a (točna autobusu MHD).

Zařízení útulku obsahuje prostorné
kotce se zateplenými boudami
pro cca 16 psů. V nouzových
případech může být umístěno
v jednom kotci i více psů (celý
vrh  štěňat, snášenliví jedinci apod.).

K dispozici je také zateplený celý
kotec. Provozovatelem útulku jsou
Služby Blansko.s.r.o.

O tom, co se s odchycenými psy děje dál, si povídáme s vedoucí útulku Jarmilou Jurovou.

Co čeká psa, který se do útulku dostane, jako první věc?

Nejdříve jej zaeviduji. Kontroluje se jestli nemá čip nebo tetování. Do sedmi dnů musíme psa nechat naočkovat a odčervit. Následuje odblešení, očištění a po sedmidenní karanténě jej můžeme nabízet novému majiteli.

Jak dlouho se psi v útulku zdrží?

Je to individuální. Máme zde jednoho pejska již rok a půl, ale stává se, že někteří psi projdou pouze karanténou a jdou hned k novému majiteli. 

Pracujete nějak s umístěnými psy?

To musím. Každý pes se sem dostane v jiném stádiu poslušnosti, socializace nebo výchovy. Ke každému z nich je nutné přistupovat individuálně. Snažím se je naučit alespoň základy – sedni, lehni, přivolání apod. Větší problém jsou ale sociální návyky psů. Beru je proto občas na kynologické cvičiště mezi další psy, do ruchu města mezi lidi, aby se přestali bát a začali mít důvěru v člověka. Mnoho psů je doslova vyhozených, nemají důvěru a potřebují ji znovu nabýt.

Kolik psů projde za rok útulkem?

V loňském roce bylo odchyceno 98 psů, což je strašně vysoké číslo. Původním majitelům se vrátilo 42 psů a zbývající psi našli nové majitele.

vedoucí útulku s umístěným psem

To je asi velká úspěšnost...

To ano. Loni jsme se zúčastnili soutěže, kde jsme v konkurenci 140 útulků z celé republiky obstáli velmi dobře. Blanenský útulek co se týká udávání psů a komplexnosti služeb následné kontroly a péče o psy skončil na krásném druhém místě. Za toto umístění jsme dostali sponzorsky 360 kg granulí.

Musí nový majitel psa splňovat nějaké speciální požadavky?

Bohužel nemusí. Dá se říct, že k tomu stačí občanský průkaz a 500 Kč. Samozřejmě se ale snažím ke každému plemeni vybírat vhodného majitele. A pokud se mně něco nezdá, jezdím se dívat na kontroly, kde a v jakém stavu je pejsek umístěn.

Stává se, že si psa dovezete zpátky?

Ano, i to se může stát. Zrovna nedávno jsem byla zkontrolovat umístění zlatého retrívra. Pejsek zde trpěl, byl zanedbaný a bylo evidentní, že o něj není dobře pečováno. Noví majitelé z něj ani nezaplatili přihlašovací poplatek obci. Okamžitě jsem jej odvezla. 

cedule s otvírací  dobou

Nabízí útulek kromě umístění odchycených psů také nějaké služby pro občany?

Nabízíme tzv. psí hotel, ale jen v případě, že máme v útulku volnou kapacitu. Co se týká hotelové služby, beru v jednom termínu pouze jednoho psa. Tato služba je využívána celoročně. Teď přes léto je samozřejmě kapacita nedostatečná. Už teď máme hotel zamluvený až do půlky srpna.

Kdyby někdo přišel a řekl, já psa nechci, nechte si ho zde. Co mu řeknete?

Asi jej neodmítnu, ale opět pouze při volné kapacitě útulku. Dělám to velice nerada a jen z opravdu vážných důvodů. Lidé si rádi vymyslí jakoukoliv záminku, aby se psa zbavili. Ale když vidím, že se např. stěhují nebo je to pejsek po zemřelém majiteli, tak ho vezmu.

Co Vám ještě v útulku schází?

Momentálně budujeme tři zateplené kotce. Využití najdou v zimě pro štěňata, ostříhané nebo vyhozené psy. Zatím jsou rozpracované. Teď čekáme, zda budou finance na jejich dokončení. Samozřejmě, pokud by někdo měl zájem nám přispět, budeme rádi.