Analogová ČT z Olešné skončí na konci ledna

23. srpna 2010, zprávy z MěÚ, přečteno: 6171×

Plánované ukončení analogového vysílání programů veřejnoprávní služby, tedy programů České televize, se odkládá na 31. ledna 2011. Od této doby budou v Blansku zmíněné programy z převaděče Olešná šířeny již jen v digitální podobě.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na základě žádosti starostky města Blanska vyšla Česká televize požadavku na odložení vypnutí vstříc. Občané i bytová družstva tak získali půl roku na to, aby zrekonstruovali anténní rozvody a připravili vše na bezproblémový příjem digitálního signálu.

„Vzhledem k tomu, že souběh dvou analogových převaděčů s  digitálním převaděčem představuje zvýšené měsíční náklady na provoz těchto zařízení, z rozhodnutí ředitele techniky ČT Rudolfa Popa vyjde Česká televize vstříc Vaší shora uvedené žádosti posunutím termínu, kdy budou analogové vysílače ČT1 a ČT2 malého výkonu Blansko – Olešná vypnuté, a to na 31. leden 2011. Diváci z Vašeho města tedy budou moci sledovat analogové vysílání ČT1 a ČT2 bez starostí ještě i o letošních Vánocích. Jsme přesvědčeni, že bezmála další půlrok představuje dostatečnou časovou rezervu, aby si lidé pořídili odpovídající přijímače, případně objednali služby odborníků a nechali provést úpravy příjmových řetězců,“ uvádí v odpovědi starostce města Blanska zástupce České televize Štěpán Janda.

V Blansku se doposud hovořilo o vypnutí analogového vysílání až v listopadu 2011, což je nejzazší termín. Ten platí ale jen pro vysílač Kojál. Ve městě Blansku, které je v údolí, většina domácností přijímá signál právě z převaděče z Olešné. Kdo bydlí na vyvýšeném místě, má také možnost již přijímat digitální vysílání z Brna. Na převaděči Olešná vysílá zatím digitálně jen I. veřejnoprávní multiplex. Stále zde není k dispozici II. multiplex, tedy divácky atraktivní programy TV Nova, TV Prima a TV Barrandov.

To se má ale brzy změnit, jak nám potvrdila tisková mluvčí ze společnosti České radiokomunikace a. s. Marie Fianová: „Se zákazníky II. multiplexu (MUX 2) bylo dohodnuto spuštění dokrývače Olešná i pro digitální síť 2. Vysílání by mělo být spuštěno na konci září 2010 v návaznosti na spuštění MUXu 2 z Kojálu. Výkon a pokrytí budou stejné jako u prvního multiplexu. Finální kanál bude včas upřesněn, záleží na rozhodnutí ČTÚ, který kanál ČRa přidělí. Předběžně se jedná o kanále 39.“

Od konce září budou tedy v Blansku vysílat v digitální podobě dva multiplexy, které pokrývají základní nabídku celoplošně vysílaných programů. Jednotliví občané i celé bytové domy tak mohou bez komplikací přejít na digitální příjem. Programy České televize v analogové podobě skončí na vysílači Olešná na konci ledna 2011. K tomuto termínu se mohou, ale nemusí, přidat i televizní stanice z II. multiplexu. Je proto nanejvýš vhodné zajistit si do konce roku 2010 kompletní technologii pro bezproblémový příjem digitálního televizního vysílání. To může pro někoho znamenat jen dokoupení settop boxu, pro bytové domy se společnými televizními anténami (STA) i odborné zásahy na anténách a anténních svodech.

Olešná – mapa pokrytí
Mapa pokrytí MUX 1 a MUX 2 z dokrývače Blansko-Olešná.

Ukončení analogového vysílání a nutnost přizpůsobit vše na digitální příjem ke konci ledna 2011 budeme průběžně připomínat.