Dominika Sirná – fotografie

16. srpna 2010, kultura, přečteno: 4037×

V pátek 20.srpna 2010 v 18 hodin bude ve výstavní síni Městské knihovny Blansko zahájena nová sezona výstavou s netradičním názvem V!děno (p)sklem.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Zajímavým souborem fotografií se představí mladá blanenská autorka Dominika Sirná. V průběhu příprav pozitivně reagovala na výzvu organizátorů, aby o sobě a svém vztahu k fotografování uvedla to, co považuje za důležité:

Dominika Sirná

„Vždycky jsem byla tak trochu jiná. Možná i díky tomu se u mě projevily umělecké sklony. Ráda chodím do galerií, kde do sebe nasávám vzduch prosycený zvláštní magickou vůní, kreslím a píšu, nebo se jen kochám pohledem na okolní architekturu či přírodu.

Abych si tyto výjevy mohla uchovat v paměti co nejdéle, začala jsem fotit. Svůj první fotoaparát jsem dostala k osmnáctinám. Od té doby mi moje digitální zrcadlovka Sony Alfa 300 dělá společníka na cestách i necestách. Fotím tedy dva roky. Za tu dobu jsem se leccos o focení naučila, avšak k dokonalosti mám ještě hodně daleko.

Svoje nadšení pro umění jsem nakonec přenesla i do svého vzdělávání. Po dokončení blanenského gymnázia jsem v roce 2009 nastoupila na Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, kde studuji obor Sdružená uměnovědná studia. Zde je středem pozornosti kultura a já se tak ještě více seznamuji s divadlem, filmem, hudbou, uměním apod. Právě film je pro mě srdcovou záležitostí. Rozpohybované obrázky zde získávají sílu slova a mají moc něco změnit.

Focení se stalo mojí vášní i zábavou. Umožňuje mi vyjádřit se, zachytit pro mne zvláštní okamžik nebo se jen zbavit nudy. Fotím všechno a všude. V podstatě se stále ještě hledám, proto se mezi mými výtvory nacházejí jak fotky zaměřené pouze na barvy a tvary, tak dokumentární. Dalším oblíbeným tématem jsou pro mě lidé a jejich styl.

Doufám, že skrz sklo mého objektivu jednou odhalím jiný úhel pohledu na všední věci kolem nás.“

Výstava potrvá do 10. září 2010, ke zhlédnutí bude v půjčovní době knihovny.

Mgr. Pavel Přikryl