V zámku opraví schody do nového sklepa

12. srpna 2010, kultura, přečteno: 3353×

Město Blansko obdrželo od Jihomoravského kraje dotaci 250.000 Kč. Použita bude na úpravu schodů na nádvoří zámku, které vedou do nově odkrytých prostor – sklepa. Částka má posloužit na první fázi úprav, tedy rekonstrukci schodů do takové podoby, aby po nich mohli chodit návštěvníci bez rizika úrazu, a na jejich zastřešení.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Dříve schody kryl přístavek s litinovým točitým schodištěm, který sloužil i jako odpočívadlo. V roce 1969 byl v rámci úprav zámku odbourán. Schody do sklepa pak byly zasypány a na dlouhou dobu zakryty kamennou dlažbou zámeckého nádvoří.

„Ve sklepě je hodně poškozená omítka a není tam podlaha, jen udusaná hlína. Pokud bychom nesehnali další peníze na opravy, zvažujeme otevření v tomto stavu. V opačném případě by probíhaly další opravy v interiéru. Zpřístupnění plánujeme na podzim tohoto roku, ale když nebudeme s výsledkem spokojeni, tak je odsuneme na později,“ říká ředitelka Muzea Blansko Eva Nečasová.

Sklep do budoucna prázdný nezůstane. Muzeum v něm plánuje vybudovat fiktivní laboratoř Karla Reichenbacha, který na blanenském zámku působil jako významný vědec a chemik. Expozice by tak měla přiblížit tuto jedinečnou osobnost, která měla veliký podíl na rozvoji železáren a průmyslu v Blansku.

Karel Reichenbach se velmi zajímal o rozvíjející se vědní obory, jako je chemie, metalurgie apod. Ve Vídni se spřátelil se starohrabětem Hugo Salmem. Ten si ho přivedl do Blanska a Karel Reichenbach zde začal rozvíjet jeho podnikatelské záměry.

Významným způsobem pozvedl průmyslovou výrobu i obchodní činnost Salmů. Vybudoval např. cukrovar v Rájci, což byl převratný čin a přinesl oběma obrovské bohatství. Podobný úspěch měla i výroba naftalínu, parafínu a kreosotu – tedy látek, které Reichenbach vynalezl.