Svět fotografií podnítí vaši fantazii

31. srpna 2010, kultura, přečteno: 3080×

Do Galerie města Blanska míří černobílé fotografie Lukáše Jasanského a Martina Poláka. Oba autoři vystudovali fotografii na FAMU (Praha) a v současné době žijí a pracují v Praze. Vytvářejí obrazové cykly, které volně přebírají dokumentaristickou funkci, ale reálie zařazují do odlišných rámců.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Ironie je jednou ze součástí jejich konceptuálního přístupu. Tvrdí, že na jedné straně nepatří ani k fotografům, ani k nefotografům, na straně druhé jsou evidentně příznivci kategorie „čisté“ fotografie. Pro Jasanského s Polákem je fotografie zástupcem skutečnosti, je také dokladem toho, že zachycená situace skutečně existovala.

Záměrně ignorují postupy, kritéria a hodnoty, které se běžný fotograf snaží ovládnout a odmítají tzv. fotografické desatero. Tvrdí, že člověka velmi omezuje jakékoliv oborové společenství, jako například rozdělení na fotografy a nefotografy. Fotografii využívají, ale neuctívají, a chápou ji jako konceptuální prostředek k narušování pevně daných hranic mezi skutečností a iluzí.

výstava pozvánka, Jasanský – Polák: Barevná fotografie

Čistá fotografie této umělecké dvojice bude delikatesou a obohacením galerijního programu s převážně malířskou nabídkou. Vernisáž výstavy s názvem „Barevný svět“ se uskuteční v sobotu 4. 9. v 17.00 hodin. Výstava potrvá do 3. října.