Netradiční výstava v Galerii Ve Věži

15. září 2010, kultura, přečteno: 4361×

Postižení lidé vnímají svět jako mozaiku, ve které chybí některé kamínky. Matěj Mrázek, mám dojem, vnímá svět jako království barev.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Chtěl jsem být takové dokonalé dítě.
Ale nějak se to nedaří.
Nevěděl jsem, že budu nemocný,
že budu milovat,
cítit, toužit, prohrávat...
To mě vůbec nenapadlo.

Narodil se v roce 2003 s vývojovou vadou mozku, dětskou obrnou a epilepsií, které mu brání žít plnohodnotný život. Nicméně jsou činnosti, kterých je schopen a má je velmi rád. Mezi jeho nejoblíbenější patří malování, které se postupem času stalo jeho velkým koníčkem.

Malovat začal v ZŠ speciální, Blansko, kterou navštěvuje druhým rokem. Nejčastěji maluje prsty pravé ruky prstovými barvami, ale také speciální voskovou kuličkou, gelovými voskovkami a štětcem. Někdy barvu vyškrabuje konečky prstů.

Matěj Mrázek, obrazy

Má volnou mysl a je svobodný jako pták, proto dovede krásně, netradičně kombinovat barvy, nebojí se rozmáchnout po papíře a malovat...

Vytvoření obrazu mu trvá někdy den, někdy týden, ale někdy i měsíc, jelikož chce obraz neustále přetvářet. Obrazy, které jeho nejbližší považují za krásné a hotové, před ním musí schovávat, chtěl by na nich stále pracovat, vylepšovat.

Vernisáž obrazů Matěje Mrázka se uskuteční v neděli 19. září v 17 hodin před Galerií Ve Věži v Blansku. V kulturním programu vystoupí jeho spolužačka Adélka a výstavu uvede Matějova babička Jitka Bílá.

Obrazy si lze prohlédnout do konce října 2010 vždy ve středu, pátek a neděli od 13 do 17 hodin. Vstup do galerie je zdarma.

Pavel Svoboda, galerista