StreetArt Jam vol. 3 jako pozvánka na Týden nízkoprahových klubů

17. září 2010, ostatní, přečteno: 3440×

V prostorách blanenského skateparku se dne 18. 9. 2010 uskuteční již třetí ročník happeningu s názvem StreetArt Jam 2010. Letos se tradiční akce stane předskokanem celorepublikového Týdne nízkoprahových klubů, který proběhne od 27. září do 1. října 2010.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Pro blanenskou mládež tuto akci pořádají Quiet society, YDIF, SEKTOR23SOUND system a nízkoprahový klub PVC – centrum pro mladé lidi, který je součástí Sdružení Podané ruce, o.s.  Jedná se o prezentaci výtvarného umění StreetArt – malování na sololitové desky, spojené s reprodukovanou hudbou, soutěžemi a turnajem ve stolním fotbálku. Celá akce začne ve 13 hodin a skončí do 20 hodin. Vstupné je zdarma.

V celé ČR dnes existuje přibližně 150 nízkoprahových klubů pro děti a  mládež, a tak Česká asociace streetwork, Nadace Vodafone ČR a  Nízkoprahové kluby pro děti a mládež připravily informační kampaň Týden nízkoprahových klubů. Cílem kampaně je upozornit na práci a význam nízkoprahových zařízení – v jednotlivých regionech se budou odehrávat dny otevřených dveří, divadelní představení, turnaje, koncerty a další akce. Pro blanenský PVC klub je Týden nízkoprahových klubů dobrou příležitostí prezentovat své aktivity v podobě zralých a talentovaných mladých lidí, kteří vyrostli právě v prostorách klubu.

Po celý Týden nízkoprahových klubů (27. 9. – 1. 10. 2010) vždy od 10.00 do 17.00 hodin je odborná i laická veřejnost včetně novinářů zvána na prohlídku klubu, který se nachází na ulici Sadové. V prostorách klubu se v tu dobu bude konat výstava děl vzniklých na happeningu a také výstava výtvorů klientů klubu.

Nízkoprahový klub pro mládež v Blansku je sociální službou, kterou zaštiťuje Sdružení Podané ruce, o. s. Přívlastek nízkoprahový v této souvislosti znamená dostupný, tedy ničím neodrazující. Nízkoprahové zařízení je chráněný prostor, kde mohou mladí lidé trávit čas, aniž by platili vstupné nebo se museli registrovat. Kromě zábavy tady v případě potřeby najdou také odbornou pomoc a podporu při řešení svých problémů. Cílem nízkoprahových klubů je minimalizovat možná rizika související se způsobem života mladých lidí a umožnit jim lépe se orientovat v jejich sociálním prostředí. Pracovníci klubu také navazují kontakty s dospívajícími v jejich přirozeném prostředí. Nízkoprahové kluby jsou pro mládež atraktivní, protože zachycují nové trendy a podporují mladé lidi v rozvíjení talentů a v hudebních, výtvarných a sportovních aktivitách. V blanenském klubu je to například možnost naučení se počítačové grafice, základům tvorby elektronické hudby, základům moderního tance včetně breakdance a další.

V průběhu roku je klub otevřen čtyřikrát týdně od 14 do 19 hodin. V loňském roce činila průměrná návštěvnost klubu 45 dospívajících denně, za rok se v centru objeví až 350 mladých tváří. Vedle poradenství o běžných obtížích v dospívání (problémy ve škole či s rodiči, partnerské vztahy, vztahy v partě, peníze, drogy) je v klubu realizován program specifické sociální prevence pro dívky, týkající se otázek sexu, partnerských vztahů a gynekologické problematiky, dále specifická prevence drogových závislostí, násilí a základy první pomoci.

Kontakt na klub

Nízkoprahový klub pro děti a mládež PVC Blansko
Sdružení Podané ruce, o.s.
Sadová 2, 678 01 Blansko
tel: 516 410 621
email: blansko@podaneruce.cz
web: http://pvcklub.unas.cz
vedoucí: Mgr. Helena Kotová, 777 916 283