Pozvánka: Aktuální otázky Kuby

29. října 2010, kultura, přečteno: 3309×

Městská knihovna Blansko připravuje pro zájemce o cestování a poznávání exotických míst, historii, ekonomiku a politiku zajímavou akci. 10. listopadu 2010 se v 17 hodin uskuteční v sále blanenského zámku přednáška prof. dr. Petra Chalupy, CSc. a beseda s Exca. Sra. Bárbarou E. Montalvo, Chargé d‘ Affares Kubánské republiky, o této karibské zemi.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Ostrovní Kuba, označovaná některými lidmi jako skanzen socializmu a druhými zase paradoxně jako laboratoř světové levice, je u nás obecně známá především z dovolených na slunných plážích Varadera. Světové letovisko však ani zdaleka není obrazem této země.

Profesor Chalupa, který na Kubě služebně každoročně dlouhodobě pobývá, bude spolu s kubánskou diplomatkou prezentovat reálný obraz současné Kuby a v diskuzi odpovídat na dotazy, které se týkají této země.

Kdo se tedy chce např. dozvědět nejnovější informace o osudu pěti Kubánců vězněných v USA, o vojenské základně na Guantanámu, která již před léty měla být americkými vojáky vyklizena, o misích kubánských lékařů, které vracejí statisícům Latinoameričanů zrak, či o současných integračních tendencích Kuby, Venezuely, Bolívie a dalších zemí, anebo o důsledcích ekonomického embarga a působení kubánského disentu, má jedinečnou možnost.

Kuba, která prošla zcela jiným historickým, společenským a politickým vývojem, byla u nás známější před rokem 1989. Dynamický vývoj za poslední období, označované jako „Época especial“, ji kvalitativně pozměnil.

Přijďte se dozvědět, jaká Kuba tedy opravdu je. Jste srdečně zváni.

Mgr. Pavel Přikryl, ředitel