Složili státní zkoušku z kancelářského psaní na klávesnici

23. října 2010, ostatní, přečteno: 5376×

V Obchodní akademii a Střední zdravotnické škole v Blansku se konala státní zkouška z kancelářského psaní na klávesnici. V rámci zkoušky studenti absolvují desetiminutový opis textu, vyhotovují tabulku a dopis se zřetelem k normalizované úpravě.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Státnice prokazují dovednost psát na klávesnici desetiprstovou hmatovou metodou. Psaní deseti prsy přináší lidem několik výhod – při dodržování správného postupu se naučí nedívat na klávesnici, zvýší rychlost psaní a sníží počet chyb a překlepů. Bezchybně vyhotovené dopisy a tabulky jistě ocení budoucí zaměstnavatelé.

Důležitost státních zkoušek si uvědomují nejen naši studenti, ale i lidé z praxe. Ke zkoušce se letos přihlásil rekordní počet uchazečů. Vzhledem k tomu, že jsme omezeni počtem míst v učebně, mohlo se státní zkoušky zúčastnit maximálně 32 žadatelů.

státní zkouška psaní

Letos poprvé se o státní zkoušku ucházeli nejen studenti oboru obchodní akademie, ale i oboru ekonomické lyceum, kteří ve 2. a 3. ročníku nemají předmět Písemná elektronická komunikace. Na státní zkoušku se připravovali v rámci doučování.

S výsledky státní zkoušky může být většina studentů spokojena. Někteří dosáhli nejlepšího možného hodnocení, a to výbornou z obou částí státní zkoušky. Nejlépe si vedla Lucie Machačová z E3, která napsala bezchybný rychlopis s výkonem 274,1 čistých úhozů za minutu a úpravu dopisu a tabulky zvládla také na výbornou. Obdiv zaslouží Michaela Dosedlová, teprve z 2. ročníku oboru ekonomické lyceum, která opsala desetiminutový opis textu rychlostí 243,6 čistých úhozů za minutu a písemnosti vypracovala na výbornou.

Všem úspěšným studentům gratulujeme a těm, co se již nyní připravují na další termín státní zkoušky, přejeme hodně zdaru.

Olga Hotová
učitelka OA a SZdŠ Blansko