Výzva středoškolákům: Nedej drogám šanci

28. října 2010, ostatní, přečteno: 5173×

„Jsem rád, že projekt Nedej drogám šanci byl v našem městě a já jsem se ho mohl zúčastnit. Překvapilo mě množství informací, které jsem dosud o drogách nevěděl.“ To jsou slova studenta, který se v říjnu roku 2010 účastnil v tuzemsku unikátního projektu, známého jako Nedej drogám šanci.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Projekt, který vznikl a je organizován policisty z Územního odboru Policie České republiky v Blansku, si již třetím rokem klade za cíl komplexně informovat studenty prvních ročníků středních škol o drogové problematice. V Blansku a v Boskovicích se dvou akcí zúčastnilo 430 středoškoláků.

logo Nedej drogám šanciOrganizátoři projektu se snaží publiku ve věku od 15 do 16 let předložit co nejvíce informací o návykových látkách. „Věříme, že pokud mladiství budou pracovat s ověřenými a jasnými poznatky specialistů z oblasti lékařství, kriminalistiky, práva, ochrany dětí a dalších, budou se jednou moci mnohem lépe rozhodnout, zda začít s drogou experimentovat či nikoliv,“ uvedl zástupce vedoucího Územního odboru Blansko plk. Mgr. Zdeněk Grénar. „Akci pravidelně pořádáme na začátku nového školního roku a zveme na ni studenty prvních ročníků středních škol. Jsou to mladí lidé, kteří přicházejí za studiem do větších měst, kde je poměrně vysoká pravděpodobnost, že se setkají s nabídkou vyzkoušet drogu,“ doplnil.

Během jednoho přednáškového dopoledne akce Nedej drogám šanci se studenti dozvědí vyčerpávající informace z celého spektra následků užívání drog. Dopady na zdraví, psychiku a pojem závislost vysvětluje posluchačům lékař z ambulance pro léčbu alkoholismu a toxikománií psychiatrické léčebny, následuje výklad kriminalisty ohledně šetření trestné činnosti související s omamnými látkami, státního zástupce, který předkládá právní důsledky.

přednáška o drogách

Přítomen je také kurátor městského úřadu, zástupci občanských sdružení, jež disponují terénními pracovníky měnícími jehly a poskytují poradenský servis. Závěr dopoledne pak tvoří diskusní fórum s mladou ženou, která prošla závislostí na pervitinu a následně také léčbou. „Drogy už neberu šestým rokem a teprve vloni jsem se dozvěděla, že mám v pořádku jaterní testy,“ popisuje například ve svém vystoupení.

Během dopoledne studenti také vyplní test, v němž pořadatelé zjišťují, zda studenti dávali pozor a zapamatovali si nejdůležitější informace z prezentací přednášejících. Tři úspěšní řešitelé testu jsou na závěr vylosováni a odměněni věcnými cenami.

Že se jedná o ojedinělý projekt, potvrzuje například jeden z přednášejících MUDr. Juraj Tkáč z Ambulance pro léčbu závislostí a patologického hráčství v Jihlavě. „V průběhu mé dlouholeté praxe jsem se doposud nesetkal s tak uceleným projektem, v němž by se prezentoval pohled policie, práva, medicíny a sociální sféry zaměřenými především na drogové závislosti a alkoholismus u nejvíce ohrožené věkové populace mladých lidí ve věku od 15 do 18 let,“ řekl.

„Z vlastní zkušenosti vím, jak je náročné motivovat tyto mladé lidi ke komunikaci, ještě než vznikl problém, natož poté, co nějaký problém se závislostí nastal,“ doplnil. Podle něj je projekt Nedej drogám šanci kompaktní, ucelený a pro mladé srozumitelný.

Proč se policisté na Blanensku do projektu pustili? Odpověď je jednoduchá. Chtějí změnit stávající nepříznivou situaci v užívání, výrobě a distribuci drog na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Blansku především u mladých lidí.

Vážnost situace potvrzují speciální pořádkové akce, které policisté na Blanensku pravidelně organizují. Za všechny hovoří například opatření, které se uskutečnilo v měsíci květnu 2009 před zahájením vyučování na jedné střední škole v Boskovicích. Během této akce bylo na veřejném prostranství kontrolováno 45 studentů, z nichž u osmi vzniklo podezření z požití omamných a psychotropních látek. Provedením testu Drugwipe 5+ se podezření u sedmi z nich potvrdilo. Šlo o šest případů aplikace marihuany a v jednom případě opiátu (heroin). V prostorách stejné školy byla rovněž provedena kontrola za pomoci speciálně vycvičeného psa zaměřená na výskyt omamných a psychotropních látek.

Přestože se organizátoři snažili získat pro letošní projekt dotaci z ministerstva vnitra, podporu projekt nezískal. I tak se jej díky podpoře Krajského úřadu Jihomoravského kraje, Města Blansko a Města Boskovice a dalších subjektů podařilo zrealizovat.

por. Mgr. Iva Šebková
tisková mluvčí Policie ČR v Blansku