Blanenští studenti míří na gastronomický veletrh do Itálie

2. listopadu 2010, zprávy z MěÚ, přečteno: 3329×

Žáci SOŠ a SOU Blansko a zástupci Města Blansko se připravují na cestu do partnerského města Scandiana v Itálii, kde se letos koná 12.-14. 11. již 19. ročník mezinárodního gastronomického veletrhu REgustibus.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

I když je veletrh koncipován zejména jako přehlídka gastronomických specialit oblasti Reggio Emilia, již čtvrtým rokem jsou sem zvána i partnerská města Scandiana, aby zde také ona prezentovala svoje gastronomické speciality a turistické atraktivity.

Hlavním bodem programu je tzv. Evropská večeře pro zástupce partnerských měst a pro zájemce z řad veřejnosti, kterou připravovují právě studenti hotelových škol z partnerských měst. Studenty oboru kuchař – číšník z  Blanska letos čeká příprava polévky a dezertu. Na stánku Blanska mohou návštěvníci najít sortiment výrobků z Pivovaru Černá Hora, regionální produkty z Moravského krasu, zejména medové výrobky a sýry, likéry i  limonády.

Studenti SOŠ a SOU Blansko odjíždí do Itálie již několik dnů před zahájením veletrhu, které věnují spolupráci s gastronomickou školou Di Motti v Reggiu Emilia. Jejich spolupráce započala již před čtyřmi roky právě na veletrhu REgustibus a úspěšně se rozvíjí (např. Začátkem října byli v blanenská škola na stáži v rámci projektu Comenius právě žáci z  Itálie, ale i Švédska a Portugalska).

Program oficiální delegace Města Blanska bude zahrnovat schůzku italského družebního výboru, kde zástupci všech partnerských měst společně prkonzultují plán družebních výměn pro rok 2011, a také setkání se představiteli našeho francouzského partnerského města Bouloc, kteří se tohoto veletrhu díky partnerství s Blanskem také účastní.

Martina Hejčová